Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nytt-feministiskt-parti-vill-andra-grundlagen-i-chile/

Världen

Nytt feministiskt parti vill ändra grundlagen i Chile

Bild 1 av 2 Svartklädda kvinnor med kompresser för ena ögat protesterar mot våld och övergrepp mot kvinnor. Bilden är från en regimkritisk demonstration i Chiles huvudstad Santiago i november 2019.
Foto: Rodrigo Abd
Bild 2 av 2 Protester mot presidenten i Santiago.
Foto: AFP

Det nya feministiska parti som håller på att bildas i Chile vill snabbt få grönt ljus från valmyndigheten. Om tre månader hålls folkomröstningen om att ändra grundlagen, ett arv från Pinochetdiktaturen.

– Vi tror inte den nya konstitutionen kan utformas utan feministisk närvaro, säger partiledaren Rosa Moreno. 

I kölvattnet till de omfattande demonstrationerna i Chile i höstas skapade den feministiska teatergruppen Las Tesis en gatuperformance som riktade sin ilska mot mäns sexuella våld mot kvinnor. Gruppen gjorde en koreografi med svarta bindlar över ögonen som de kallade ”Un violador en tu camino”, En våldtäktsman korsar din väg, och spreds över nätet i december. Inom någon vecka hade videon inspirerat tiotusentals kvinnor över hela världen att göra koreografin i sina länder. I Stockholm genomfördes dansen på Sergels torg i december.

Det är teatergruppens globala succé som ligger bakom bildandet av Chiles första moderna feministparti – PAF, Partido Alternativa Feminista, (Alternativa feministpartiet). 

För att bilda ett parti krävs bland annat 10.000 underskrifter och namninsamlingen är i full gång.

– Det uppvaknande som skett i Chile, och Las Tesis styrka, har visat oss att kvinnor kan påverka skapandet av ett bättre, mer rättvist och jämlikt land, säger partiets ordförande Rosa Moreno, 65, till den spanska nyhetsbyrån EFE.

Rosa Moreno är statsvetare i grunden och har tidigare varit ordförande för miljöorganisationen Greenpeace i Chile.

– Innan var chilenska feminister inte intresserade av att bilda partier eftersom det skulle innebära ett inträde i det patriarkala systemet, men nu har vi ändrat oss och bestämt att kämpa inifrån, säger hon.

När ansökan lämnades in till valmyndigheten i Chiles huvudstad Santiago i tisdags hade ett hundratal kvinnor samlats utanför byggnaden som slog på kastruller och höll upp plakat där det bland annat stod ”El futuro es Feminista”, Framtiden är feministisk. I partideklarationen står det att PAF ska verka för ett ”mångfaldigt, rättvist samhälle, fritt från patriarkalt och neoliberalt våld”, samt att kämpa för ”friheten (för kvinnor och sexuella minoriteter, reds anm) att bestämma över sina kroppar”. 

Chile var tidigare Latinamerikas mest konservativa land där det var förbjudet för gifta att skilja sig. Abort var också strängt förbjudet. Det kunde ge fem års fängelse åt läkaren som utförde aborten och fem år till kvinnan som genomförde den. Efter att socialisten Michelle Bachelet varit landets president i två omgångar har abortlagstiftningen luckrats upp och i vissa fall är det numera tillåtet att göra abort. Det har också skapats en lag som förbjuder män att ropa efter kvinnor på gatan. Det räknas som sexuella trakasserier och kan ge böter.

Bildandet av Chiles första moderna feministparti sker i en intressant tid. Den 26 april kommer det att hållas en folkomröstning om att skriva om landets grundlag. Det är ett resultat av de massiva demonstrationerna som skakade Chile under oktober. 

Grundlagändringen handlar om att modernisera den gamla konstitutionen som skrevs av landets diktator Augusto Pinochet. Befolkningen vill att den nya grundlagen bättre stärker befolkningens sociala och ekonomiska rättigheter. Befolkningen ifrågasätter även varför det står inskrivit i grundlaget att försvarsmakten varje år ska få sex procent av inkomsterna från försäljningen av koppar, en av Chiles största exportprodukter.

Enligt opinionsinstitutet Pulso Ciudadano står 81,1 procent bakom en förändring av grundlagen. Opinionsundersökningen har bland annat publicerats av CNN Chile.

Feministpartiet är mot den gamla grundlagen och vill vara med om att skriva den nya.

FN-utredare anklagar Chile för ”olagligt dödande” 

Henrik Brandão Jönsson: Piñera är rädd – demonstranterna sätter agendan