Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nytt matlarm: Fusk i fiskprodukter

Fisken på våra tallrikar är inte alltid av den sort som anges på förpackningen.
Fisken på våra tallrikar är inte alltid av den sort som anges på förpackningen. Foto: Jussi Nukari / Scanpix
Ett nytt matfusk har upptäckts i Europa. Fisken som vi äter är inte alltid av den sort vi tror. Billiga sorter ersätter dyra och nya arter som vi aldrig har ätit tidigare har spårats i fiskdiskarna, uppger BBC News.

Knappt har svallvågorna efter hästköttskandalen lagt sig förrän det är dags för nästa avslöjande om matfusk i livsmedelsbranschen - fiskprodukter, skriver BBC News.

Den globala konsumtionen av fisk och skaldjur per person ökar kraftigt – vilket är bra för hälsan. Men forskning visar också att mycket av det som säljs inte motsvarar beskrivningen på förpackningen.

Prover i Europa, som bland annat har gjorts på Eurofins laboratorium i Hamburg, visar att dyra fiskar byts ut till billigare sorter utan att konsumenten informerats, och fusket förekommer i stor skala. Dessutom har nya sorter som aldrig tidigare använts som matfiskar upptäckts i färdigproducerade fiskrätter.

I vintras upptäckte Livsmedelsverket att Kalix löjrom i själva verket innehöll billig amerikansk sikrom.

Läs mer: Falsk löjrom avslöjad.

Irland var en fjärdedel av produkterna från restauranger, butiker och stormarknader märkta som torsk eller kolja i själva verket helt andra arter. I USA visade en studie också att 25 procent av fisken som serverades på restauranger i New York inte var det som uppgavs på menyn, enligt BBC.

Och i Europa var mellan en fjärdedel och en tredjedel av de testade fiskprodukterna inte det beskrevs på paketen eller menyerna. I till exempel britternas nationalrätt Fish and chips var sju procent av det som märkts som torsk och kolja ersatt med billigare fisksorter för att sänka kostnaderna.

Nu slår forskarna som har tagit proverna larm om att bedrägeriet är vanligare än vad man hittills har trott. De menar att felmärkningen för fisken är för omfattande för att bara handla om misstag. Här, liksom skandalen med hästfusket, tros pengar vara motivet. Enligt forskarna utgör fiskfusket ingen hälsorisk.

Flera röster inom EU höjs nu för att skärpa regelverket i fiskerinäringen med hårdare kontroller och ursprungsmärkning så att man lättare kan spåra källorna.

Eftersom stora mängder fryst fisk transporteras runt om i världen i containrar under tillverkningen innan den når konsumenten är det svårt att veta ursprunget.

Lobbygruppen Oceana är en av dem som driver på för strängare kontroll av fisket, och som hävdar att branschen är ”skum och komplex”. En av dess forskare, Kimberly Warner, säger till BBC att felmärkningen av fisk och skaldjur inte bara är vilseledande för konsumenterna, utan det riskerar även hotade fiskar i överfiskade havsområden, när den säljs som ohotad.

Även företrädare i försäljarleden vill se en regelskärpning.

– Jag tror det skulle vara bättre för alla parter om fiskpartierna hade en etikett som talar om exakt vad det innehåller. Då kan livsmedelsbutiker, barer och restaurang vidarebefordra uppgifterna till sina kunder, säger Mark Drummond, vice ordförande i National Federation of Fish Friers, branschorganisationen för Storbritanniens fish and chips butiker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.