Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nytt misstänkt fall av polisbrutalitet i USA

Efter dödsskjutningen i Ferguson har polisbrutalitet blivit ett hett debatterat ämne i USA. I veckan släppte en lokal tv-station i Denver en video som visar hur en polisman misshandlar en man misstänkt för droginnehav. Videon visar också hur mannens gravida flickvän fälls av en polis när hon försöker ingripa.

Videon som filmades i augusti fick stor uppmärksamhet i Denverområdet då den visades på den lokala nyhetsstationen Fox 31. På filmen ser man hur den misstänkte mannen får motta flera slag mot huvudet och hur mannens gravida flickvän blir fälld av en av poliserna när hon försöker ingripa.

Denverpolisen står bakom polisernas agerande. Enligt dem hade mannen stoppat en tubsocka i munnen fylld med heroin. Polisen hade inget annat val än att slå mannen för att tvinga honom att spotta ut heroinet. Det uppger Matt Murray, Denverpolisen stabschef till Denver Post.

Polisens beslut att fälla den misstänktes gravida flickvän försvaras också. Från Denverpolisens sida menar att polisen har rätt att skydda sig och att det var omöjligt att veta kvinnans avsikter.

Tv-inslaget på Fox 31 innehåller också en intervju med Levi Frasier som fångade händelsen på film. Enligt Frasier ska polisen ha beslagtagit hans läsplatta och raderat filen. Frasier lyckades dock återfå filmen genom att använda sig av en molntjänst. Denverpolisen har sagt att man ska utreda huruvida poliserna försökte radera Frasiers film.

Filmen har spridits på sociala medier som ytterligare ett exempel på polisbrutalitet i USA.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.