Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nytt ordkrig om iranska kärnvapen

Ordkriget om det som påstås vara Irans kärnvapenprogram blossade åter upp på söndagen sedan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sagt sig ha information om att Iran kommer att ha kärnvapen inom lite mer än ett halvår.

Frågan om Irans atomenergiprogram i själva verket är ett kärnvapenprogram blossade åter upp under söndagseftermiddagen. Det var i en amerikansk teveintervju som den israeliske permiärministern åter upprepade att Iran snart kommer att ha färdiga kärnvapen, skriver Reuters.

Enligt Netanyahu kommer Iran att vara till 90 procent färdigt med att ha nog med anrikat uran för att bygga en bomb sommaren 2013.

– Vi måste dra en linje nu innan det är för sent, sa Benjamin Netanyahu till NBC och syftade då på den amerikanske presidenten Barack Obamas ovilja att sätta någon tidsgräns för när ett militärt ingripande måste göras.

I ett uttalande från Iran svarade chefen för Irans revolutionsgarde, general Mohammad Ali Jafari, att ett angrepp från USA skulle besvaras med missilangrepp mot amerikanska baser i regionen samt att stänga Hormuzsundet varigenom 20 procent av världens olja passerar.

Skulle Israel slå till på egen hand hotar general Jafari med att utplåna landet:

– Med tanke på att Israel är ett geografiskt litet land och dess utsatthet när det gäller en stor mängd iranska missiler, så tror jag inte att det finns den minsta fläck av Israel som går säkert, sa generalen enligt den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

– Inget kommer att finnas kvar, tillade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.