Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-22 07:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nytt-skalv-i-kalifornien/

VÄRLDEN

Nytt kraftigt skalv i Kalifornien

Brand i Ridgecrest.
Brand i Ridgecrest. Foto: Jessica Weston/The Daily Independent/AP

Ännu ett kraftigt jordskalv inträffade på fredagskvällen lokal tid, tidig lördagsmorgon svensk tid, i södra Kalifornien. Det var starkare än det som inträffade den 4 juli. Det finns ännu inga uppgifter om allvarliga personskador, men däremot materiella skador. Bland annat brinner det på flera platser i Ridgecrest, och det rapporteras också om strömavbrott.

Det finns olika uppgifter om skalvets styrka, men det tycks ha varit kraftigare än det som inträffade för två dagar sedan.

Enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS var magnituden 7,1. Myndigheten angav först 6,9.

Kraften i den nya jordbävningen är enligt USGS elva gånger större än i torsdagens skalv, som hade styrkan 6,4. Det förra skalvet var det kraftigaste i södra Kalifornien på 20 år. Om magnituden 7,1 bekräftas tangerar det senaste skalvet styrkan i det som inträffade år 1999.

Torsdagens skalv räknas därmed som ett förskalv. Risken för ytterligare en jordbävning med samma styrka beräknas till tio procent av USGS.

Den nya jordbävningen ska ha inträffat klockan 20.19 lokal tid, 05.19 svensk tid, 17 kilometer under markytan på en plats 17 kilometer nordnordost om Ridgecrest. Det är i stort sett på samma plats som torsdagens jordbävning.

Läs mer: Kraftig jordbävning i södra Kalifornien

Ridgecrest ligger ungefär 15 mil norr om Los Angeles.

Enligt en reporter i området för en lokal CBS-tv-kanal varade skalvet i ungefär en minut. Ett vittne berättar för kanalen att skakningarna fick vattnet i hans pool att svämma över.

Det finns ännu inga uppgifter om allvarliga personskador.

Vid 06.20-tiden började det komma rapporter om skador på byggnader. Enligt räddningstjänsten i San Bernardino har bostadshus flyttat på sig och fått sprickor.

I Ridgecrest rapporteras det ha börjat brinna i en husvagnspark, och enligt räddningstjänsten brinner det på flera platser, troligen som en följd av gasläckor.

Det rapporteras om skador på personer, men inga dödsfall.

https://twitter.com/WCKitchen/status/1147360230457729024

Som en försiktighetsåtgärd stoppades spårtrafiken i Los Angeles tillfälligt för kontroll av spåren, rapporterar Reuters. Trafiken återupptogs senare.

Skalvet kändes till Las Vegas 20 mil öster om epicentrum, enligt personer som skriver på Twitter om det.

https://twitter.com/Rex_Emerson/status/1147365868986220544

De flesta av de 1.400 efterskalv som inträffat efter skalvet den 4 juli har varit betydligt svagare. 17 av dem har haft en magnitud över 4, enligt seismologer på universitetet Cal Tech. Ett fåtal på över 5 har noterats.

Kalifornien ligger i ett seismiskt aktivt område mellan två tektoniska plattor. Den så kallade San Andreasförkastningen, som utgör gränsen mellan Stilla havsplattan och den nordamerikanska plattan, löper från söder till norr genom i stort sett hela delstaten.

Ridgecrest ligger tio mil norr om förkastningssprickan.

Ämnen i artikeln

Kalifornien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt