Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 13:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nytt-starkt-skalv-utanfor-puerto-rico/

Världen

Nytt kraftigt skalv drabbade Puerto Rico

Bild 1 av 2 Flera hus har förstört efter skalvet.
Foto: Ricardo Arduengo/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Ricardo Arduengo/AFP

En kraftig jordbävning drabbade på tisdagen Puerto Ricos. Skalvet beskrivs som det värsta sedan 1918. Minst en person har hittills rapporterats död.

TT Text

De puertoricanska myndigheterna utlyste på tisdagen undantagstillstånd sedan landet drabbats av en jordbävning med styrkan 6,5. Enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS var skalvet relativt ytligt, på ungefär tio kilometers djup. Skalvet följdes tre timmar senare av ett efterskalv med styrkan 6,0.

Flera delar av ön har drabbats av strömavbrott och på andra håll har strömmen slagits av som en säkerhetsåtgärd. Bilder från Puerto Rico visar hus som störtat samman. Anställda i offentlig verksamhet har uppmanats att stanna hemma.

En 77-årig man har omkommit sedan en vägg i hans hem föll över honom, skriver CNN. Enligt lokala medier har också minst åtta personer skadats. I Guayanilla med drygt 20.000 invånare, som ligger nära skalvets epicentrum, meddelar borgmästaren att en kyrka har rasat samman.

Flera hus har fått så stora skador att de måste rivas.

Skalvet ägde rum klockan 04.24 på morgonen lokal tid och är ett av flera som har skakat Puerto Rico sedan den 28 december. Senast i måndags skakades landet av ett skalv med styrkan 5,8.

Puerto Rico är ett självstyrande territorium som tillhör USA.