Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 13:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nytt-styrande-rad-ska-bildas-i-sudan/

Världen

Nytt styrande råd ska bildas i Sudan

Det militära övergångsrådet och oppositionsalliansen i Sudan har kommit överens om att bilda ett gemensamt militärt och civilt övergångsråd.

Rätta artikel

Beskedet kom efter många timmars samtal mellan de båda parterna under lördagen.

– Vi kom överens om ett gemensamt civilt och militärt råd. Vi diskuterar nu hur stor andel av rådet som ska utgöras av civila respektive militärer, säger Ahmed al-Rabia, en företrädare för oppositionen som deltagit i samtalen.

Militärrådet grep och avsatte president Omar al-Bashir den 11 april efter månader av omfattande protester mot honom, och kungjorde då sin avsikt att styra landet i upp till två år innan val hålls.

Demonstranter har dock fortsatt sin sittande protest utanför landets försvarsdepartement, med krav på ett civilt lett övergångsråd.

Oppositionen bildade en paraplygrupp för att förhandla med militärrådet, och de två parterna möttes på lördagen för vad som visade sig vara fruktbara samtal.

Under lördagen sade också oppositionsledaren Sadiq al-Mahdi att Sudan bör gå med i den internationella brottmålsdomstolen ICC "omedelbart". Det skulle innebära att al-Bashir kan utlämnas och prövas i en internationell rättegång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt