Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-16 03:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nytt-toppmote-mellan-trump-och-kim-jong-un-i-februari/

Världen

Nytt toppmöte mellan Trump och Kim Jong-Un i februari

01:02. USA:s president Donald Trump och den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un kommer att träffas i ett toppmöte i slutet av februari.

Ett nytt toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kan bli verklighet i slutet av februari. Det meddelade Vita huset på fredagen. Samtidigt pågår möten i såväl Stockholm som Washington för att förbereda mötet.

Rätta artikel

Mötena i Stockholm och i Washington syftar till att bana väg för ett nytt toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. 

På fredagskvällen meddelade Vita huset att president Trump planerar att möta Kim Jong-Un i slutet av februari. Var mötet kommer att äga rum kommer att meddelas senare.

En kärnvapenfri Koreahalvö är också fokus för mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Chol. Kim mötte under fredagen först utrikesminister Mike Pompeo och sedan president Trump i Ovala rummet för att, som det hette, ”diskutera de båda ländernas relationer och den fortsatta processen när det gäller Nordkoreas slutliga och fullständigt verifierbara kärnvapennedrustning”. 

Senast de båda ledarna möttes var i Singapore den 12 juni förra året.

I kulisserna hade Sverige då bidragit med tyst diplomati för att underlätta för länderna att närma sig varandra. Toppmötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump ledde fram till uttalanden om allmänna mål om att göra Koreahalvön kärnvapenfri. 

Nordkoreanska toppdiplomaten Choe Son-Hui i Kina 2016. Foto: Andy Wong/AP

De närmaste dagarna pågår ett möte mellan höga företrädare från Nordkorea och USA på en hemlig plats i Stockholmsområdet, erfar DN. Bland annat ska USA:s sändebud Stephen E Biegun och den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Son-Hui vara på plats i landet. Också Sveriges utrikesminister Margot Wallström, (S), och kabinettssekreterare Annika Söder sitter i möten med företrädarna, erfar DN.

Kim Jong-Uns varning: Sluta med sanktionerna

Syftet med mötet, som anordnats med Sveriges hjälp, är att hitta sätt för en väg framåt i processen efter sommarens toppmöte mellan USA:s president Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un i Singapore, bland annat genom att bygga förtroende mellan länderna.

Förberedelserna inför mötet i Stockholm som inleddes under torsdagen ska enligt uppgifter ha pågått i det tysta under månader.

Att Sverige har fått en speciell roll under förhandlingarna kring Nordkorea har en historisk förklaring. Sverige har haft en ambassad i Pyongyang sedan 1975, längre än något annat västerländskt land. Sverige har också, tillsammans med Schweiz, i uppdrag att övervaka stilleståndszonen mellan Syd- och Nordkorea – svensk militär har i 55 år nu bevakat gränsen.

Dessutom är Sverige skyddsmakt för bland annat USA, Kanada och Australien, ett uppdrag som innebär att Sverige hanterar konsulära ärenden som rör dessa länders medborgare, eftersom de saknar egna ambassader och diplomatisk personal.

Läs mer: Sveriges roll att underlätta förhandlingar mellan Trump och Kim