Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 03:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nytt-varmerekord-i-antarktis/

Världen

Nytt värmerekord i Antarktis

Argentinska forskningsstationen Esperanza på Antarktiska halvön.
Argentinska forskningsstationen Esperanza på Antarktiska halvön. Foto: Vanderlei Almeida/AFP

18,3 plusgrader noterades på en forskningsstation i Antarktis på torsdagen. Aldrig förr har högre temperaturer uppmätts på kontinenten – den tidigare toppnoteringen var 17,8 grader.

Argentinska forskare på Esperanza-stationen vid 63:e breddgraden har bekräftat en mätning på 18,3 grader, 0,8 högre än Antarktis tidigare värmerekord från samma plats i mars 2015. Närliggande Marambio, också på Antarktiska halvön, noterade tidigare i veckan ett lokalt februarirekord på 14,1 grader.

Nyheten om den rekordhöga temperaturen som nu uppmätts vid den argentinska forskningsbasen Esperanza är anmärkningsvärd men inte överraskande eftersom temperaturen i Antarktis höjs snabbare än på många andra platser på jorden, skriver Greenpeaces expeditionsledare Frida Bengtsson i ett mejl till DN.

”Även om sådana här extrema temperaturtoppar med rätta skapar uppmärksamhet, måste vi komma ihåg att det samtidigt pågår en ännu mer oroande trend med en långvarig höjning av medeltemperaturerna i Antarktis”, fortsätter hon. 

Miljöorganisationen har den senaste månaden studerat hur pingvinkolonier i Antarktis kraftigt minskat under effekterna av klimatförändringar.

World Meteorological Organization noterar att 19,8 grader uppmättes en januaridag 1982, men det var på ön Signy som visserligen ligger i den antarktiska regionen söder om 60:e breddgraden, men inte på kontinenten.

WMO ska nu granska de argentinska rekordsiffrorna, som man preliminärt kopplar till en regional föhnvind. Antarktiska halvön hör till de snabbast uppvärmande platserna i världen med nära 3 grader under den senaste 50-årsperioden, skriver WMO i ett uttalande.

Läs mer: Kallt vinterväder i Arktis gynnar havsisen

Ämnen i artikeln

Antarktis
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt