Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nyval i Grekland

Kristyngda Grekland har bara en dryg vecka efter ett nyval kastats in i en ny valrörelse. Med detta följer en framtid som många befarar slutar med statsbankrutt och ett utträde ur euron.

Greklands president Karolos Papoulias har kastat in handduken. Han kunde trots en serie möten inte få ihop en ny grekisk regering utifrån valresultatet den 6 maj.

I ett uttalande på tisdagen kallar han därför samtliga partiledare i parlamentet till ännu ett möte, som sparkar igång nyvalsprocessen. Det ska äga rum klockan 12 svensk tid på onsdagen, enligt presidentens kansli.

Till mötet väntas alla de sju partiledarna i parlamentet, som där ska enas om en interimsledare med uppdrag att leda landet fram till nyvalet.

Något datum för nyvalet är ännu inte spikat, men de flesta räknar med att det blir den 17 juni.

Interimsregeringen tar över styret av krislandet efter en teknokratledd regering, med bankekonomen och den före detta ECB-ledamoten Lucas Papademos som chef. Papademos tvingade med stöd av en majoritet i Greklands parlament igenom omfattande åtstramningar för att få nödlån från EU och IMF.

Men de partier som stödde Papademos, konservativa Ny demokrati och socialistiska Pasok, fick betala ett högt pris. De tappade över tre miljoner väljare i valet den 6 maj, när en stor majoritet i stället valde att rösta på partier som vill riva upp stödprogrammet från EU och IMF.

Hotet om ett skrotat stödprogram har från euroländer som Tyskland bemötts med hot om att det inte blir mer nödlån till Grekland, vars statskassa därmed kan att ta slut redan i sommar. Och utan euro i kassan är steget inte långt för Grekland att införa en egen valuta igen.

Marknadsreaktionen var kraftig på tisdagens besked om nyval, trots att de flesta bedömare hade räknat med detta som ett högst troligt scenario. Euron dök mot den lägsta kursen mot dollarn på två år.

Och bland grekiska företag och hushåll är det allt fler som nu börjar tömma sina bankkonton för att rädda det som räddas kan.

En bankkälla från Aten berättar för TT att grekiska hushåll sedan valet den 6 maj redan har plockat ut över 2 miljarder euro av sina insättningar.

– En del har börjat bli oroliga och det har börjat röra på sig. Men det är än så länge under kontroll och inte som i november, tillägger han, med hänvisning till de tecken på så kallad bankrusning som uppstod i skuggan av den akuta regeringskrisen i Aten i fjol.

Grekiska banker har tappat nästan en tredjedel av sina privata insättningar, drygt 70 miljarder euro, sedan hösten 2009.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.