Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-16 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nyval-i-grekland-efter-valforlust/

VÄRLDEN

Nyval i Grekland efter valförlust

Greklands premiärminister Alexis Tsipras.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Foto: Louisa Gouliamaki/AFP

Grekland premiärminister Alexis Tsipras utlyser nyval efter vad som ser ut att bli en stor förlust i EU-valet.

– Efter andra omgången av lokalvalen (den 2 juni) kommer jag att be presidenten att omedelbart utlysa nyval, säger Tsipras i ett tv-framträdande på söndagen.

Enligt preliminära siffror får premiärminister Alexis Tsipras vänsterparti Syrizas 23,9 procent av rösterna i valet, mot 33,3 för konservativa Ny demokrati som går framåt kraftigt.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras, som inför valet sa att han såg valet som en förtroendeomröstning om honom, har nu utlyst nyval i landet.

– Efter andra omgången av lokalvalen (den 2 juni) kommer jag att be presidenten att omedelbart utlysa nyval, säger Tsipras i ett tv-framträdande på söndagskvällen.

En partikälla uppger att valet kommer att hållas tidigast den 30 juni, enligt Reuters. Valet skulle senast hållits i oktober, men kommer alltså att ske redan i sommar.

Oppositionsledaren Kyriakos Mitsotakis från konservativa Ny demokrati sa när vallokalsundersökningarna kommit att premiärminister Tsipras nu måste ”ta sitt ansvar”.

– Han måste avgå som premiärminister och det ska hållas val i landet så snart som möjligt.

Syrizas har haft det svårt länge enligt flera opinionsundersökningar inför valet. Bland annat efter avtalet mellan Grekland och Makedonien, som innebär att Makedonien går med på att byta namn till Nordmakedonien. Många greker var emot avtalet och anser att det är fel att över huvud taget låta ”Makedonien” ens vara en del av grannlandets namn, eftersom en region i norra Grekland heter just så.

Mittenvänsteralliansen Kinal, där det gamla socialdemokratiska Pasok ingår, hamnar på 7 procent mot 5,75 procent för Kommunistpartiet. Högerextrema Gyllene gryning får 4,86 procent jämfört med 9,39 procent i EU-valet 2014.

Live-grafik: Alla nattens resultat – i Sverige, EU och där du bor

Ämnen i artikeln

Grekland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt