Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Oacceptabel situation för flyktingar i Ungern”

Foto: Panayiotis Tzamaros/AFP

Hittills i år har fler än 433.000 flyktingar och migranter korsat Medelhavet på sin väg till Europa. Det är fler än en dubbelt så många som kom under hela förra året. Samtidigt slår människorättsorganisationen Human Rights Watch larm om oacceptabla humanitära förhållanden i flyktingläger i södra Ungern.

På fredagen presenterade den internationella organisationen för migration, IOM, nya siffror över antalet flyktingar och migranter som tagit sig över Medelhavet. Hittills i år har rekordmånga människor - 433.000 - korsat Medelhavet på sin väg till Europa. Det är fler än en dubbelt så många som kom under hela förra året, då 198.000 båtflyktingar tog sig över Medelhavet.

På sin väg norrut genom Europa passerar många av flyktingarna Ungern där situationen blivit allt mer akut. Den senaste veckan har 3.000 flyktingar om dagen anlänt, och sedan årsskiftet är antalet 150.000.

Förhållandena i de två flyktinglägren i ungerska Röszke på gränsen till Serbien är bedrövliga, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW. Organisationen har tagit del av foton från lägren och intervjuat ett par dussin personer, bland dem syrier och afghaner, som är eller har varit inkvarterade där.

– Det är smutsigt och överbelamrat, och flyktingarna är hungriga och saknar sjukvård, säger Peter Bouckaert från HRW i ett uttalande.

Flyktingarna bor i ansamlingar av tält omgärdade av metallstängsel. Det är trångt, det finns inte tillräckligt med sängkläder och knappt någon mat. Det råder brist på dricksvatten. De inkvarterade får ingen information om lagar och regler som omgärdar deras vistelse.

Flyktingar registreras av polisen på väg in i Röszke-lägret på fredagen. Foto: Peter Kohalmi/AFP

HRW kräver att de ungerska myndigheterna omedelbart vidtar åtgärder för att förbättra förhållandena i och omkring flyktinganläggningarna, som kallas Hangar 1 och Hangar 2 och drivs av polisen.

FN:s flyktingorgan UNHCR har nyligen fått rätt att besöka de två lägren, men varken fristående människorättsorganisationer eller journalister får komma in. HRW ansökte den 31 augusti om att få tillträde. Ansökan avslogs den 2 september.

UNHCR meddelade på fredagen att man ska skicka 300 monteringsklara bostäder till Ungern för att bistå med tillfälliga sovplatser till flyktingarna. Ungern har accepterat erbjudandet.

Österrike stängde på fredagen delvis av motorvägen A4 mellan Wien och Budapest av säkerhetsskäl: alltför många flyktingar vandrar längs vägen på väg västerut från Ungern. Runt 8.000 personer korsade gränsen mot Österrike under torsdagen, och ytterligare 3.600 gick över under natten till fredagen, rapporterar Reuters.

Ungern har svarat på krisen med att planera drastiska åtgärder. De kommande veckorna ska regering och parlament ta ställning till förslag om att deklarera krisläge och att sända armén till gränsen.

I början av oktober ska ett taggtrådsstängsel längs gränsen mot Serbien stå klart. Det är ett folkrättsligt problematiskt beslut, konstaterar professorn i folkrätt Gregor Noll. Ty flyktingkonventionen och EU-rätten upphör inte att gälla bara för att man bygger en barriär.

– Om gränsen stängs helt väcks frågan vad man gör med de människor som tar sig fram till stängslet, som står på ungersk mark. Om de vill söka asyl måste Ungern fortsätta att förhålla sig till det.

– Man kan inte göra livet omöjligt för flyktingar längs hela gränsen. Om man uppmanar dem att ta sig till en öppen gränsstation en bit bort är det okej. Men man kan inte ”svälta ut dem” ur territoriet, om jag ska uttrycka mig drastiskt, säger Gregor Noll.

– Men man gör en politisk kalkyl. Det blir bråk ett tag, man får kritik, men det lönar sig i inrikespolitiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.