Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Obama beredd beväpna Syrienrebeller

Samtidigt som inbördeskriget fortsätter utan hopp om fred tyder alltmer på att USA:s president Barack Obama tänker gå vidare med planerna på att beväpna de syriska grupper som bekämpar al-Assadregimen.

Obama har förhandlat med kongressen och lyckats skingra oron som fanns kring planen, bland annat att vapnen ska hamna i fel händer.

– Vi tror att vi är i den positionen att administrationen kan gå vidare, säger Mike Rogers, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, till Reuters.

Samtidigt som anhängare till Syrienrebellerna hoppas att leveranser av amerikanska vapen ska börja redan i augusti, kämpar FN-sändebudet Lakhdar Brahimi vidare för att få till en uppföljande fredskonferens om Syrien.

– Det är extremt svårt att föra samman människor som i två år har dödat varandra till en konferens genom att vifta med en trollstav. Det kommer att ta tid, men jag hoppas att det kommer att ske, sade Brahimi till journalister i Washington i måndags, rapporterar AFP.

Något nytt datum är inte satt för konferensen, kallad Genève 2. Fredskonferensen var från början planerad till i slutet av maj, men på grund av oenighet om vilka som skulle sitta vid förhandlingsbordet sköts den upp till sommaren och förhoppningarna nu är att den i bästa fall kan hållas i september.

– Det är fortfarande frågor som inte har blivit lösta. Vi är hoppfulla. Det är allt vi kan säga, sade FN-sändebudet.

Ett problem är att den syriska oppositionen är splittrad. Dessutom är USA och Ryssland oense om huruvida Iran bör närvara vid samtalen. FN har klargjort att alla länder ”med intresse och/eller inflytande” är välkomna, även Iran, sade Brahimi.

FN är också emot USA:s planer på att beväpna oppositionen.

– Vapen ger inte fred. Vi skulle vilja se vapenleveranserna stoppas till alla sidor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.