Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama: De är rädda för treåringar och änkor

Foto: Susan Walsh/AP Photo

USA:s president Barack Obama levererade ett hårt svar till de amerikanska guvernörer och oppositionspolitiker som vill stänga dörren för syriska flyktingar av rädsla för terroristdåd. ”De är rädda för treåringar”, sade Obama.

– Först var de rädda för att medierna var för hårda mot dem i tv-debatterna. Nu är de rädda för föräldralösa treåringar och änkor, sade Barack Obama vid en pressträff på tisdagskvällen.

– Och det här är samma personer som brukar säga att de är så tuffa att det räcker för dem att prata med Vladimir Putin eller att stirra ut IS för att lösa problemet.

Obama syftade på de allt fler amerikanska politiker som nu varnar för att det kan gömma sig terrorister bland syriska flyktingar och därför säger nej till att ta emot fler.

Guvernörer i ungefär hälften av USA:s delstater, huvudsakligen republikaner, vill stänga dörren för syrier, och republikanska presidentkandidater har förmedlat ett liknande budskap. Några av dem har sagt att man bör begränsa mottagandet till kristna syrier.

President Obama sade att det är svårt att tänka sig ett effektivare verktyg för rekrytering till IS än idén att man skulle diskriminera muslimska flyktingar.

– IS försöker exploatera föreställningen att det pågår ett krig mellan islam och väst, och när man hör personer i ansvarsställning antyda att kristna är mer värda skydd än muslimer i ett krigshärjat land, då bekräftar man IS berättelse. Det är kontraproduktivt, och det måste få ett slut, sade han.

– Det tjänar oss illa att reagera på en terrorattack med rädsla och panik. Vi fattar inga bra beslut om de grundar sig på hysteri och överdrivna risker.

Barack Obama påpekade samtidigt att de kvotflyktingar USA tar emot genomgår en säkerhetskontroll under en period på mellan 18 och 24 månader innan de kan resa in i landet.

Mötet med pressen ägde rum i Filippinernas huvudstad Manila, där Obama befinner sig för ett toppmöte med Apec, en ekonomisk samarbetsorganisation för länder kring Stilla havet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.