Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama: Förändringen måste börja nu

Egyptens president Hosni Mubarak ställer inte upp för omval i september. Egyptens folk kräver att han avgår genast. Och USA:s president Barack Obama slår fast att övergången till demokrati måste inledas nu.

– Vad som står klart – och som jag markerade för president Mubarak i kväll — är min övertygelse om att en ordnad övergång måste vara meningsfull, den måste vara fredlig och den måste börja nu, sade Obama i ett kort tv-sänt tal på tisdagskvällen. Då hade han just talat med Mubarak i telefon.

I Obamas tal fanns inga krav på att Mubarak ska avgå omedelbart även om han betonade att maktskiftet måste inledas nu.

Mubarak meddelade sitt beslut på tisdagskvällen efter veckolånga demonstrationer av oppositionen.

Oppositionsledaren Mohamed ElBaradei anser att Mubarak inte gått tillräckligt långt för att möta demonstranternas krav och kallar hans löfte att inte ställa upp igen, när mandattiden gått ut, för bedrägeri.

– Vem som än gav honom det rådet gav honom fullständigt fel råd. Han måste helt enkelt gå nu, sade han till CNN.

Budskapet att inte ställa upp för omval ska Mubarak ha fått av Obama, enligt New York Times. Det ska ha skickats med den förre amerikanske ambassadören i Kairo, Frank Wisner, som sändes till Egypten på tisdagen.

Under tisdagen hölls jättelika demonstrationer i Kairo, i Alexandria och andra städer. Och armén, som till skillnad från polisen respekteras av demonstranterna, hade hållit sitt löfte att inte använda våld, något som Obama prisade den för i sitt tal.

Demonstranterna på Befrielsetorget i Kairo anser fortfarande att Mubarak ska avgå genast. När hans tal var över började de marschera runt torget skanderande:

– Folkets krav, presidentens avgång!

Och demonstranterna blev kvar på torget under natten. Enigheten var stor:

– Vi lämnar inte torget förrän han har lämnat sin post.

Sent på tisdagskvällen samlades en grupp Mubarakanhängare bland demonstranterna i Alexandria. Beväpnade med knivar och påkar skanderade de "Vi älskar dig Hosni".

– Omkring 150 ligister och medlemmar av regeringspartiet angrep oss, sade en av deltagarna i protestmötet mot Mubarak till AFP.

– Människor greps av panik och rusade iväg. Soldaterna ingrep och sköt varningsskott i luften för att skingra angriparna, sade han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.