Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-fordomer-trumps-daca-beslut/

VÄRLDEN

Obama fördömer Trumps Daca-beslut

Foto: Michael Probst / AP

Barack Obama fördömde på tisdagen president Donald Trumps beslut att avskaffa migrantprogrammet Daca. Den tidigare USA-presidenten kallar beslutet för ”grymt”. ”Att ge sig på dessa unga människor är fel, de har inte gjort något fel”, säger Obama.

Barack Obama skrev i en post på sin Facebooksida att beslutet är ”kontraproduktivt, eftersom de önskar starta nya företag, bemanna våra laboratorier, tjänstgöra i vår försvarsmakt och på andra sätt bidra till landet som vi älskar – och det är grymt”, rapporterar nyhets-tv-kanalen CNN.

Obamas uttalande är det mest kraftfulla och omfattande han gått ut med sedan sortin från Vita huset den 20 januari. Den tidigare presidenten kritiserar hårt Donald Trumps motiv för att avskaffa Daca och hävdar att steget inte är motiverat av juridiska skäl, ett motiv som lyftes fram tidigare på tisdagen av justitieminister Jeff Sesssions.

”I sista hand är det här en fråga om grundläggande anständighet”, skriver Obama på Facebook.

Daca blev verklighet 2012 genom en presidentorder utfärdad av Barack Obama. Programmet ger migranter som kom till USA före sin 16:e födelsedag möjlighet att stanna i landet och arbeta lagligt. Det omfattar i nuläget nära 800.000 unga.

Joe Biden, vicepresident under Obama, gick även han ut offentligt på tisdagen med en tweet där han skriver att barnen det rör sig om aldrig kunde göra något val, eftersom de ”fördes hit av föräldrarna”.

Biden avslutar tweeten:

”Nu kommer de att skickas till länder de aldrig känt till. Grymt. Inte Amerika.”

https://twitter.com/JoeBiden/status/905110522512764930

Ämnen i artikeln

Barack Obama
Donald Trump
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt