Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama ger FBI ökade möjligheter att kolla vapenköpare

President Obama och justitieministern Loretta Lunch under ett möte i helgen för att diskutera vapenregler i landet.
President Obama och justitieministern Loretta Lunch under ett möte i helgen för att diskutera vapenregler i landet. Foto: Kevin Lamarque/Reuters

USA:s president Barack Obama presenterade tidigt på tisdagen svensk tid sina nya riktlinjer för att komma tillrätta med de många masskjutningar som äger rum i landet.

Efter några dagars spekulationer om hur presidentens nya insatser för att bland annat förhindra masskjutningar i USA, där närmare en om dagen äger rum enligt Gun Violence Archive men två per månad enligt FBI, kom tidigt på tisdagen de första konkreta uppgifterna.

Enligt nyhetsbyrån Reuters, som läst de nya riktlinjerna, syftar de till att vapen, var de än säljs, ska säljas genom licensierade försäljare – om det så är på en loppmarknad eller över internet. Detta oavsett hur många vapen en säljare erbjuder.

De enda som inte behöver registrera sig som vapenhandlare är hobbysamlare.

En noggrannare kontroll av dem som köper vapnen ska också införas.

De nya hårdare kontrollerna av vapenköpare ska bidra till att personer som kan utgöra en fara inte ska komma över vapen på laglig väg.

För att kunna genomföra dessa kontroller kommer den federala polisen FBI att få ytterligare 230 utredare vilket innebär en utökning av antalet som i dag arbetar med vapenköpskontroller med 50 procent, skriver Reuters.

Obama lovar också ytterligare 200 nya ATF-utredare och agenter. ATF är också den en federal polis med inriktning på bekämpning av brott relaterade till alkohol, tobak, vapen och sprängmedel.

Förutom den ökade satsningen på polisen kommer presidenten också att begära 500 miljoner dollar extra av kongressen för att förstärka mentalvården i landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.