Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama har landat på Kuba

USA:s president Barack Obama landade strax före 21.30 svensk tid på Kuba. ”Hur är läget Kuba? Har just landat här, ser fram emot att möta och höra direkt från det kubanska folket”, skrev Obama direkt efter landningen på Twitter.

När USA:s president Barack Obama nu besöker Kuba är det en milstolpe i relationerna mellan de båda länderna. För Obama är de förbättrade förbindelserna en del av en större utrikespolitisk vision. Inne på upploppet av sin tid i Vita huset handlar det för Obama att åstadkomma så mycket som möjligt.

Inte sedan 1928 har en amerikansk president varit på Kuba, och när nu Obama besöker Havanna står mycket på spel. Sedan det historiska avtalet mellan länderna offentliggjordes den 17 december 2014 är förändringarna påtagliga: i fem omgångar har handels- och reserestriktioner lättats, senast för bara ett par veckor sedan. Ambassader har öppnats, och i höst inleds kommersiellt flyg med upp till ett 30-tal dagliga turer.

När Obama i december kommenterade ett eventuellt besök i Havanna sa han att det kunde bli aktuellt först om även Kuba visade konkreta framsteg. Men på Kuba har gripanden av oppositionella ökat kraftigt sedan 2014 och hittills syns inga tecken på att regimen har för avsikt att genomföra demokratiska reformer.

I USA kritiseras Obama för att stryka Castroregimen medhårs och för att lägga större vikt på ekonomi än på demokrati. ”Trots frånvaron av motprestationer belönar Obama nu denna repressiva regim med ett besök”, har till exempel den demokratiska senatorn Robert Menendez sagt. Både presidentkandidaten Ted Cruz och Marco Rubio, (som lade ned sin kampanj i tisdags), är Kubaättade motståndare till Obamas väg.

Samtidigt är både i USA och på Kuba allmänhetens stöd för de ökade kontakterna utbrett, och även hos den Castrofientliga, äldre generationen exilkubaner i södra Florida anser allt fler att det är rätt att pröva nytt, efter den misslyckade embargopolitiken.

För Obama är avtalet med Kuba än så länge en framgång som läggs i samma diplomatiska korg som kärnenergiavtalet med Iran, och som han hoppas ska forma hans eftermäle.

Foto: YAMIL LAGEFoto: YAMIL LAGE

I en lång och uppmärksammad artikel i tidskriften The Atlantic beskriver Obama genom journalisten Jeffrey Goldberg (som har intervjuat presidenten ett flertal gånger) sin syn på världen och USA:s roll i den. USA:s president ser på lång sikt den politiska utvecklingen i Kina som vår tids mest avgörande, men när han talar om möjligheterna att påverka odemokratiska regeringar framhåller han Vietnam. I förhandlingarna kring det stora handelsavtalet med Asien pressades Vietnam till att tillåta självständiga fackförbund, en reform som hade varit svårare, menar Obama, om man enbart hade kritiserat landet.

På liknande vis lyfter Obama fram relationerna till Syd- och Centralamerika som helhet. När han 2009 första gången deltog i toppmötet Summit of the Americas, säger Obama till Goldberg, kretsade allt kring Venezuelas dåvarande vänsterpresident Hugo Chávez. Genom att delta, lyssna men ligga lägre, hävdar Obama att respekten för USA sedan dess har ökat, och att antiamerikanismen i Latinamerika har minskat.

Nu hoppas Obama på att förändra situationen på Kuba på liknande vis.

– Ur min synvinkel är det här bara början på en resa som kommer att ta lite tid, har han bemött de som kritiserat resultatet hittills.

Foto: Jacquelyn Martin/APFoto: Jacquelyn Martin/AP

Datum för presidentens resa bestämdes sannolikt av pragmatiska skäl: han har kort tid kvar i Vita huset. Med Obama kommer kongressledamöter, affärsmän, Kubaamerikaner och kringfolk som fyller 1 200 hotellrum – en enorm delegation som förstås är till för att imponera.

Människorättsorganisationer varnar för att demokrati och yttrandefrihet inte alls är naturliga följder av telekombolag och turister, och pekar på Kina som varnande exempel. José Miguel Vivanco, enhetschef på Human Rights Watch, uppmanar Obama att vara kraftfull och precis om kubanerna inte ska minnas hans besök som en trivselresa med baseballmatchen mellan Tampa Bay Rays och Kubas landslag som höjdpunkt.

Foto: YAMIL LAGEFoto: YAMIL LAGE

I ett tal i Havanna väntas Obama betona att Kubas framtid ligger i kubanernas händer.

Utan att förneka Castroregimens vilja att använda de ökade resurserna för att stärka sitt grepp om makten (med hjälp av kinesiska snarare än av amerikanska företag), hoppas Vita huset kunna påverka den karibiska ön med en icke-konfrontativ metod som innehåller både morot och piska. Om kommunistpartiet, som håller kongress nästa månad, låter sig influeras återstår att se.

Det kan få betydelse även för hur president Obamas prestationer beskrivs.

Fakta. Tidsschemat i Havanna i dag
Barack Obama.

Barack Obama träffar i dag, måndag,den kubanske ledaren Raúl Castro, håller tal och besöker en skola (kubanska tider).

 • 10.15: Besök på kubansk skola.
 • 10.30: Lägger ned krans vid Kubas självständighetshjälte José Martis grav.
 • 11.00: Kör förbi Revolutionstorget och vinkar åt kubaner.
 • 11.15: Möte med Kubas president Raúl Castro.
 • 11.30: Bilaterala förhandlingar i Revolutionspalatset.
 • 11.40: Lunch
 • 14.00: Obama och Castro gör uttalanden.
 • 16.05: Medverkar vid den amerikanska handelsdelegationens möte.
 • 19.30: Middag på Revolutionspalatset.
 • 21.30: Återvänder till den amerikanska ambassadörens residens.
Fakta. Frusna relationer tinar efter 50 år

1959: Fidel Castro och hans gerilla tar makten i Kuba genom att störta Fulgencio Batistas regim.

1960: USA-företag i Kuba förstatligas utan kompensation, vilket leder till att USA kapar de diplomatiska förbindelserna och inför handelsembargo.

1961: CIA börjar planera att lönnmörda Fidel Castro. USA stödjer ett misslyckat invasionsförsök vid Grisbukten.

1962: ”Kubakrisen”, nära atomkrig när USA reagerar på att sovjetiska avskjutningsramper för kärnvapenbärande robotar planeras på ön.

2006: En krasslig och åldrande Fidel Castro lämnar över ledarskapet i Kuba till sin yngre bror, Raúl.

2014: Efter hemliga förhandlingar i påve Franciskus regi meddelar de båda ländernas presidenter, Barack Obama och Raúl Castro, att relationerna mellan länderna ska bli normala igen.

Fakta. Drygt 11 miljoner invånare

Kubas yta: 100 860 kvadratkilometer (Sverige 449 964).

Huvudstad: Havanna.

Folkmängd: 11,4 miljoner.

Officiellt språk: Spanska.

Politik: Enpartistat (kommunistpartiet).

President: Raúl Castro (tog över efter Fidel Castro 2008).

Foto:

Fördjupning. USA och Kuba
 • Havanna gör sig redo för Obamas historiska besök. Det är första gången sedan 1928 som en president från USA besöker Kuba. Förväntningarna är höga på det historiska statsbesöket, men frågan är om mötet kommer att innebära en politisk förändring på den kommuniststyrda ön.
 • Regimkritiska kvinnor på Kuba frihetsberövade. Bara några timmar innan Obama anlände till Kuba bröt polisen upp en manifestation av en grupp dissidenter i Havanna och frihetsberövade ett 50-tal personer
 • USA och Kuba närmar sig varandra. Efter mer än 50 år är USA och Kuba på väg att närma sig varandra. President Barack Obama meddelade vid ett tal klockan 18 på onsdagen att vissa reserestriktioner och ekonomiska sanktioner mot Kuba kommer att upphävas.
 • Klockan klämtar för Kuba. Minnet av revolutionen bleknar hos nya generationer, samtidigt som relationen med USA blivit mycket bättre.
 • USA-missil hamnade på Kuba. En inaktiv amerikansk Hellfire-robot skulle 2014 skickas till Europa för att användas i en militärövning. I stället hamnade den på Kuba av misstag, erfar The Wall Street Journal.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.