Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Obama: IS ett resultat av invasionen

Foto: Don Ryan/AP

Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak. Det menar den amerikanske presidenten Barack Obama.

– En av anledningarna till att jag motsatte mig invasionen av Irak 2003 var att jag kände att vi inte funderat på de långsiktiga konsekvenserna, säger han i en intervju med den Londonbaserade tidningen Asharq al-Awsat.

Han ger intervjun till den arabiskspråkiga tidningen med anledning av toppmötet mellan USA och flera Gulfstater. Han är mycket kritisk mot USA:s tidigare Mellanösternpolitik:

– I själva verket var det åren av instabilitet som följde efter den amerikanska invasionen som stärkte al-Qaida i Irak, som senare förvandlades till IS, och som därefter etablerade sin bas i Syrien.

Han menar också att IS snabba framfart i Irak orsakades av en inkompetent irakisk regering, med stöd av USA:

– Under många år satsade USA många miljarder dollar och tusentals amerikaner gav sina liv för att hjälpa Irak att etablera en ny regering och säkerhetsstyrkor. Tragiskt nog ledde misslyckandet av den förra regeringen att leda landet på ett inkluderande sätt till en situation där vissa irakier kände slig alienerade och irakiska säkerhetsstyrkor var inkapabla eller ovilliga att försvara stora delar av Irak mot IS.

Intervjun berör också USA:s politik i Israel-Palestina konflikten. Obama hävdar att han inte har gett upp tanken på en tvåstatslösning.

Han anser dock att framsteg är svåra att göra eftersom spänningarna i regionen är många och att det saknas engagemang i frågan.

– Det är ingen hemlighet att vi nu har en mycket svår väg framåt. Därför ser USA över sitt förhållningssätt till konflikten, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.