Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama: ”Kemiska vapen skulle få USA att ingripa”

Om den syriska regimen bestämmer sig för att använda kemiska vapen då är sannolikheten stor att USA ingriper militärt. Det antydde USA:s president Barack Obama på måndagen.

Det var under en pressträff i Vita huset på måndagen som Obama konstaterade att användandet eller förberedelser att använda kemiska eller biologiska vapen "är en gräns" som skulle få honom att ändra sin nuvarande ståndpunkt om att inte ingripa militärt i konflikten.

Obama menade att kemiska vapen inte bara skulle drabba det syriska folket utan också få konsekvenser för Syriens grannar och även USA:s allierade, som Israel.

– Det skulle inte bara beröra Syrien, det skulle påverka allierade i regionen, bland annat Israel, och det skulle påverka oss, säger Obama till BBC.

Syrien har världens fjärde största lager av kemiska vapen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.