Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 02:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-kraver-tuffare-lagar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Obama kräver tuffare lagar

President Obama kräver nu tuffare lagar som ska ge bättre kompensation till dem som i framtiden drabbas av ett oljeutsläpp som det i Mexikanska golfen.

Den amerikanske presidenten sa att de lagar som i dag reglerar hur en sådan katastrof ska hanteras visat sig ”otillräckliga för en katastrof av den här omfattningen”.

Samtidigt rapporteras att allt tjockare olja nu nått fram till Floridas kust och mycket tyder på att detta kommer att fortsätta under de närmaste dagarna, säger Mike Sole vid Floridas miljöskyddsdepartement.

Oceanografer som talat med nyhetsbyrån Reuters säger att oljan nu med stor sannolikhet också kommer att nå Golfströmmen och föras vidare upp längs USA:s östkust.

USA:s justitieminister Eric Holder säger enligt BBC att BP kommer att få stå för alla kostnader i samband med utsläppet:

- USA kommer inte att betala ett öre, sa han på torsdagen.

Oljebolaget BP meddelade samtidigt att läckan hittills kostat bolaget 11 miljarder kronor.

President Obama planerar för ett fjärde besök i det oljedrabbade området nu på måndag. Han kommer också att möta familjerna till de elva förolyckade oljearbetarna som dog när "Deepwater Horizone" exploderade den 20 april. Mötet kommer att äga rum i Vita huset.

BP fortsätter också arbetet med att borra två nya hål till oljekällan för att på så sätt kunna lätta på trycket. Det ena hålet, som enligt BP:s hemsida nu har nått 4.000 meter, beräknas ha nått källan de första dagarna i augusti medan det andra, som nått cirka 2.500 meter, ska ha nått fram i mitten av samma månad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.