Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama kräver utredning om attack i Syrien

Other: AP

På torsdagen uppgav USA att man fortfarande inte kan säkerställa att dödlig gas har använts i Damaskus. Nu ska man med hjälp av underrättelsetjänsterna ta reda på sanningen.

Barack Obama har beordrat den amerikanska underrättelsetjänsten att undersöka vad som har skett under onsdagen – då mellan 500 och 1300 personer uppges ha dödats i en giftgasattack, som kan vara den mest dödliga incidenten med kemiska vapen sedan 1980-talet, som världen har skådat.

– Just nu är vi oförmögna att slutgiltigt bestämma om kemiska vapen har använts, sade Vita husets taleskvinna Jen Psaki till journalister, på torsdagen.

– Vi gör allt i vår makt för att säkerställa fakta, sa hon.

Det innebär att fakta måste samlas in från vittnen, att säkra källor och vetenskapliga bevis finns att tillgå. Allt detta är dock svårt för USA att få tag i eftersom landet inte har diplomatiska relationer med Syrien.

Om det visar sig att Syriens regering har använt kemiska vapen mot sin befolkning, så kan det betyda att USA känner sig tvungna att agera militärt, eftersom Syriens regim då har passerat den ”röda linje” som Obama tidigare nämnt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.