Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama lovar stänga Guantanamo före valet

Barack Obama.
Barack Obama. Foto: AP

USA:s president Barack Obama har lovat det förut och gör det igen. Enligt hans stabschef kommer Obama att stänga Guantanamofängelset på Kuba före nästa presidentval. Men kongressen kan fortsätta sätta käppar i hjulet.

Det var i en intervju med Fox News som presidentens stabschef Denis McDonough sa att Obama kommer att uppfylla det löfte han gav under valkampanjen 2008 – att stänga det hårt kritiserade Guantanamofängelset på Kuba.

Till fängelset, som uppfördes i januari 2002, fördes 779 män och pojkar som utpekats som misstänkta terrorister, inte minst efter attackerna mot USA den 11 september 2001.

I dag finns där 104 fångar kvar sedan USA under de senaste åren arbetat för att skicka fångar till andra länder. Men några av fångarna vill Obama ska skickas till specialfängelser i USA. Något som kongressen motsätter sig. Senast den 10 november sa politikerna åter nej till förslaget från presidenten.

I intervjun med Fox News sa McDonough att presidenten kommer at lägga fram en plan för hur fängelset ska kunna stängas för kongressen. Om kongressen åter säger nej kommer Vita huset att undersöka hur man ska vidare med frågan.

Enligt president Obama används fängelset som en del i rekryteringen av nya medlemmar till terrorgrupper som IS och al-Qaida samt att det är mycket dyrt att driva.

– Nu känner presidenten att han att han har en skyldighet gentemot sin efterträdare att stänga fängelset, säger McDonough i intervjun.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.