Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-13 04:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-lyfter-lewis-som-hjalte-i-minnestal/

Världen

Obama lyfter Lewis som hjälte i minnestal

02:01. USA:s tidigare president, Barack Obama, höll tal på John Lewis begravning.

Under torsdagens minnestal hyllade Barack Obama den tidigare människorättsaktivisten John Lewis. Enligt USA:s tidigare president förde Lewis landet närmare sitt ideal – ett ideal som i dag kullkastas, menar Obama.

– Vi kan inte behandla vår rösträtt som ett ärende att utföra när vi har tid. Liksom John måste vi ge allt, säger han. 

Demokraten John Lewis firades som amerikansk hjälte på sin begravning under torsdagen. USA:s tidigare president Barack Obama uppmanade andra att följa den avlidne människorättsaktivisten John Lewis exempel på bekämpning av orättvisor. 

John Lewis har beskrivits som en gigant inom medborgarrättsrörelsen. Han har suttit i representanthuset för en valkrets i Atlanta sedan 1986 och blivit omvald 16 gånger. I kongressen har han gjort sig känd som en av de mest liberala ledamöterna någonsin.

Under torsdagen hyllades han av Obama. Demokraten beskrivs som en man som fört en livslång kamp – vilket har varit en inspiration för alla som har ett starkt engagemang för lika rättigheter. 

– Amerika byggdes av människor som John Lewis, säger Barack Obama under talet. 

De båda har hyst en ömsesidig beundran för varandra – John Lewis uttryckte tidigare sin glädje när Barack Obama blev vald till USA:s president.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om möjligheten att en afroamerikan en dag skulle bli vald, sa han till CNN. 

Bild 1 av 2 USA:s tidigare president Barack Obama talade under minnesstunden för John Lewis.
Foto: Alyssa Pointer / AFP / TT
Bild 2 av 2 USA:s tidigare president Barack Obama talade under minnesstunden för John Lewis.
Foto: Alyssa Pointer / AFP / TT

Läs mer: Martin Gelin: Lewis banade väg för sommarens antirasistiska protestvåg

”Han var en glädjens man med en ständig uthållighet” säger Obama. Vidare vill han minnas Lewis ord om att alltid göra allt i sin makt för att bekämpa orättvisor. När politiska meningsmotståndare utövar påtryckningar mot väljare måste man se till att använda sin rösträtt för att stärka demokratin, förklarar han. 

– Det finns folk vid makten som gör sitt yttersta för att avskräcka människor från att rösta genom att stänga vallokaler, genom restriktiva id-lagar riktade mot minoriteter och studenter, och genom att angripa vår rösträtt med kirurgisk precision.

Barack Obama tar även till orda mot sin efterträdare Donald Trumps val att skicka federal polis för att avstyra antirasismprotester.

– I dag ser vi med egna ögon poliser knäböja på svarta amerikaners halsar. Vi bevittnar hur vår federala regering skickar poliser för att använda tårgas och batonger mot fredliga demonstranter, sa Obama.

Läs också: 

Trump skickar federal polis till tre nya städer

Efter kritik från båda håll – Trump tonar ner uttalande om uppskjutet val

Ämnen i artikeln

USA
Barack Obama
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt