Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Obama och Castro i möte öga mot öga

På lördagseftermiddagen, lokal Panamatid, möttes för första gången på över ett halvt sekel en amerikansk och en kubansk president direkt, när Barack Obama och Raúl Castro satte sig ned för ett samtal på tu man hand i Panama City, Panamas huvudstad.

Nyhetsbyrån AP rapporterar om mötet direkt, som äger rum i samband med det panamerikanska toppmötet där Panama står som värd. Mexikos president Enrique Peña Nieto har tagit på sig att jämna vägen för samtalet mellan de båda ledarna – han säger att för Mexiko är Obama och Castro ”två mycket goda vänner”.

Mötet, som inte finns med på Obamas officiella schema, har förberetts noga och blir av naturliga skäl det helt överskuggande inslaget under Panamatoppmötet med deltagande av ledare för 35 länder i Nord- och Latinamerika.

Raúl Castro, 83, och Barack Obama, 53, satt på varsin stol med ett litet runt bord emellan sig när mötet inleddes. Castro gjorde en gest med högerhanden, riktad till presskåren, och underströk med den att han inte tänkte svara på några frågor. Nu handlade det i stället om ett möte mellan två ledare som hade mycket att tala om sinsemellan.

Tidigare på lördagen sade Barack Obama att han ser på det som sker som ”historiskt”.

– Det kalla kriget är över sedan länge. Jag är inte intresserad av att utkämpa bataljer. Ärligt talat, det tog sin början innan jag föddes, sade USA-presidenten vidare.

Castro beskrev sedan USA:s beslut att se över terrorstämplingen av Kuba som ”ett positivt steg”.

Inför de församlade ledarna från 35 länder sade Raúl Castro att ”president Obama är en hederlig man”. Och tillade:

– Jag beundrar honom, och jag tycker att hans agerande har drag som stämmer överens med hans anspråkslösa bakgrund.

Innan dess hann den kubanske ledaren dock med att under ett tal, tänkt att vara i sex minuter men som landade i en utläggning på runt 50 minuter, påminna om missförhållanden som Kuba tvingats leva med under lång tid och vad den kubanska revolutionen har att lära andra nationer.

I samband med fredagens invigning hälsade de båda presidenterna på varandra med ett handslag.

Ett handslag utbytte de båda herrarna även i Sydafrika, efter Nelson Mandelas död 2013, men i Panama ges nu dessutom tillfälle till ett planerat, enskilt möte om de inbördes relationerna.

De två har mycket att prata om – saker som har betydelse även för andra länder på de amerikanska kontinenterna.

USA och Kuba är i färd med att tina upp sina inbördes förbindelser som länge var djupfrysta efter den kubanska revolutionen 1959. Länderna offentliggjorde i december förra året att de tänkte återuppta sina diplomatiska relationer, som avbröts 1961.

Kuba förstatligade efter revolutionen amerikanskägd egendom och knöt närmare förbindelser med Sovjetunionen. USA införde sanktioner mot regimen och utvecklingen kulminerade med en kris runt utplacering av sovjetiska robotar på ön som ligger knappt 15 mil från Florida.

Hur det blir med USA:s sanktioner mot Kuba och under vilka former ett enskilt möte mellan Obama och Castro efter plenarmötet skulle ske hade inte framgått ännu tidigt på lördagskvällen svensk tid. Men vid 14.45-tiden, lokal tid i Panama, 21.45 svensk tid, strålade presidenterna samman och deras möte kunde inledas.

Att se statscheferna från USA och Kuba hälsa på varandra och vistas i samma rum inför ett planerat möte anses ändå ha ett mycket starkt symbolvärde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.