Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Obama på samma linje som tunga republikaner

Senatorerna John McCain (till vänster) och Lindsey Graham redogör för journalister utanför Vita huset om sitt möte med presidenten.
Senatorerna John McCain (till vänster) och Lindsey Graham redogör för journalister utanför Vita huset om sitt möte med presidenten. Foto: Evan Vucci / AP

President Barack Obama fick på måndagen svart på vitt av kongressledamöter i sitt eget parti, Demokraterna, att det finns motstånd mot planerna på att slå till mot Syrien. Däremot verkar ett möte mellan Obama och republikanska senatorerna John McCain och Lindsey Graham ha lett till samsyn.

McCain och Graham, tungviktare i sitt parti, kom ut från ett möte i Vita huset och förklarade att de övertygats om att presidenten är villig att göra mer än att bara avfyra kryssningsraketer – han ska också ha utlovat aktivt stöd till den syriska oppositionen.

McCain, känd för att konsekvent ha förordat ett mer kraftfullt agerande mot Syrien, sade att det skulle betyda ”katastrof” om stödet för att slå till mot landets regim uteblir, skriver Reuters.

Nyhetsbyrån konstaterar att presidentens oväntade beslut i lördags om att skynda långsamt med straffaktionen mot Syrien, för att ge tid för kongressen att samla sig och ställa sig bakom planerna, har lett till en debatt i USA med höga vågor – samtidigt som Obama förbereder sig för att korsa Atlanten och besöka Sverige och Ryssland.

Barack Obamas tunga säkerhetsrådgivare hade fullt upp under måndagen med att under ett telefonmöte, som varade i en timme och tio minuter, söka övertyga Demokraternas ledamöter i representanthuset att ställa upp för sin president. Enligt tidningen New York Times hade man lyckats få 127 av demokraterna i representanthuset, nästan två tredjedelar av totala antalet, att lyfta luren under det som formellt ännu är ledighet.

– Debatten har rört sig bort från ”hade han använt kemiska vapen” till att handla om vad vi ska göra åt det, sade Adam B Schiff, demokrat från Kalifornien med plats i representanthusets säkerhetsutskott.

Tidningen skriver att det under mötet, enligt deltagarna, växte fram en känsla av att Obama även borde vända sig direkt till amerikanska folket i frågan om Syrien, i ett tv-tal på bästa sändningstid.

Faktum kvartsår dock, att Barack Obama har att övertyga ett stort antal ledamöter i båda kamrarna och i båda partierna om nödvändigheten av en militär aktion mot Bashar al-Assads regim. Motståndet ska inte underskattas, enligt bedömare i Washington.

Under tisdagen lär inte presidenten få tid över för att läsa på om Sverige, inför besöket i Stockholm onsdag till torsdag. Dagen kommer i stället handla om övertalning, vilket enligt New York Times kommer att inledas med möten mellan Obama med stab och ledamöter i senatens försvarsutskott, utrikesutskott och underrättelseutskott.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.