Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama pressas av aktivistvädjan

Den blinde kinesiske aktivisten Chen Guangchengs dramatiska vädjan om hjälp i ett telefonsamtal till den amerikanska kongressen ökar pressen på president Barack Obama att agera.

Republikanernas presidentkandidat Mitt Romney sade på torsdagen att det vore en skam om rapporterna stämmer att amerikanska ambassaden misslyckats att skydda Chen.

– Om uppgifterna är sanna, är detta en mörk dag för friheten och en dag av skam för Obama-administrationen, sade Romney.

Vid sitt samtal till det amerikanska kongressutskottet från sjuksängen i Peking vädjade Chen direkt till utrikesminister Hillary Clinton om hjälp.

Tidigare har han oroat sig över sin fru och bett att tillsammans med henne få flyga ut från Kina i samma plan som Clinton. Nu oroar han sig över sin mamma och bror.

– Jag vill verkligen träffa Hillary Clinton. Jag hoppas att jag kan få mer hjälp av henne, sade Chen på telefon till demokraten Chris Smith, som ledde utskottsutfrågningen om Chens fall.

Utrikesdepartementets taleskvinna Victoria Nuland sade att Chen och hans hustru i två telefonsamtal på torsdagen gjort klart att de inte längre vill stanna i Kina.

– Det står klart nu att de under de senaste tolv till femton timmarna ändrat sig.

Nuland säger att paret måste konsulteras ytterligare för att bättre förstå vad de verkligen vill samt överväga vilka möjligheter de har.

Bob Fu, grundare av USA-baserade aktivistgruppen China Aid, för Chens talan. Han säger att Chen vill komma till USA för att vila upp sig ett tag. Fu anser att USA hastat i förhandlingar om Chen och att Washington nu måste reda ut situationen.

– Minister Clinton, det är dags att leverera – åtminstone vad du lovat, det du har sagt under de senaste åren. Att se till att Chen och hans familj befinner sig i frihet och säkerhet, sade Fu.

Han sade också att Chen inte avser att söka asyl utan vill komma till USA för att vila upp sig eller för att besöka USA alternativt få medicinsk vård.

– Vi ber för dig och vi kommer att vara outtröttliga i våra ansträngningar, sade kongressledamoten Chris Smith, som hade ett privat samtal med Chen innan han kopplade in samtalet i högtalaranläggningen inför utskottet.

Republikanen Frank Wolf sade, till AFP, att det var en mycket stark upplevelse när Chen bad Clinton att komma och hämta honom.

– Han ville att hon skulle rädda honom.

– Som nyhetsflödet utvecklade sig i går, vad som började som en diplomatisk triumf utvecklade sig till ett diplomatiskt fiasko, sade Wolf.

Enligt honom har Obama-regeringen ett moraliskt ansvar att skydda Chen och hans familj:

– Att inte göra något skulle vara skandalöst.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.