Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama: Skyll inte Trump på mig

Barack Obama.
Barack Obama. Foto: Susan Walsh/AP

USA:s president Barack Obama avfärdar kritiken om att han skulle vara ansvarig för den republikanske presidentaspiranten Donald Trumps framgångar som nonsens.

– Republikaner har anklagat mig för många saker, men att ges skulden för vem de väljer att representera deras parti är någonting nytt, sade Barack Obama på en presskonferens som han gav tillsammans med Kanadas premiärminister, Justin Trudeau, på torsdagen.

Obama fällde kommentaren som ett svar på en fråga om han var ansvarig för den ökade polariseringen i den amerikanska politiska debatten. Han lägger skulden på den republikanska politiska eliten och högermedier för skärpningen av de politiska motsättningarna. Dessa har, enligt Obama, gött den republikanska väljarkåren med föreställningen att allt han gör är att ”motarbeta, och att samarbete eller kompromisser på något sätt är ett förräderi”.

Den högerpopulistiske affärsmannen Donald Trump har i den republikanska nomineringskampen vunnit i 15 av 24 delstater. För andra republikanska presidentaspiranter har det gått sämre. Ted Cruz har vunnit i sju. Marco Rubio har bara vunnit i Minnesota och det självstyrande territoriet Puerto Rico. John Kasich har ännu inte vunnit något primärval, men hoppas ta hem segern i delstaten Ohio där han är guvernör.

Republikanen Bobby Jindal, som i slutet av förra året drog tillbaka sin kandidatur som en följd av lågt väljarstöd, skyller Donald Trumps framgångar på Barack Obama. I en debattartikel i Wall Street Journal, med rubriken ”President Obama skapade Donald Trump”, skriver han att ”[e]fter sju år med den coola, svaga och oändligt nyanserade ’no drama Obama’ söker väljarna efter en stark ledare som talar i korta, förklarande meningar”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.