Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama sträcker ut hand mot Iran

Foto: Getty/AFP

Barack Obama vill lösa frågan om Irans kärnenergiprogram med diplomati – och Irans president Hassan Rohani lyssnar. Budskapet fördes fram i presidenternas tal i FN, där länderna nu sträcker ut händerna mot varandra.

Tövädret mellan ärkefienderna som det talats om på sistone fortsatte på tisdagen när Obama talade i FN:s generalförsamling. Han såg en möjlig islossning mellan länderna om en överenskommelse kan uppnås med Iran.

– Jag tror att om vi kan lösa frågan om Irans kärnenergiprogram, så kan det bli ett stort steg på en lång väg mot en annan slags relation – en som baseras på ömsesidiga intressen och ömsesidig respekt.

Men han påpekade också att han är beslutsam om att Iran inte ska få kärnvapen.

När sedan Rohani äntrade talarstolen sade han att Iran utgör ”absolut inget hot mot världen” och att kärnvapen inte har någon plats i landets säkerhetsstrategi. Han sade också att Iran är villigt att inleda internationella samtal om sitt energiprogram, att han lyssnade noga på vad president Obama sade och manade även denne att inte lyssna på ”krigshetsande påtryckargrupper”.

Obama passade också på att uttrycka medlidande med de iranier som dödades av Saddam Husseins kemiska vapen.

En som hörde talet i FN var statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Det är en stor diplomatisk öppning gentemot Iran vi nu ser, sade han och fortsatte:
– Jag var ju här när Rohans företrädare Ahmadinejad var här för några år sedan. Då sade man att satan hade landat på Manhattan. Nu hör vi i stället hur händer sträcks ut. Rohani säger att Iran inte har ambitionen att utveckla kärnvapen och då säger USA att det öppnar för diplomati, sade Reinfeldt direkt efter talet.

Obama sade att utrikesminister John Kerry fått i uppdrag att nå fram till ett avtal. Kerry möter kollegan Javad Zarif på torsdag. Länderna har endast haft få möten på hög nivå efter revolutionen i Iran 1979.

Även Tyskland, Frankrike, Kina och Ryssland deltar i mötena. Förhoppningar finns om ett löfte från Iran att inte utveckla kärnvapen i gengäld mot att stormakterna lättar på sina sanktioner.

Obama talar dock samtidigt om många hinder på vägen och brittiske utrikesministern William Hague vill se "konkreta åtgärder" från Iran innan relationerna kan förbättras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.