Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Obama tappar mot republikaner

Siffrorna pekar uppåt för Mitt Romney.
Siffrorna pekar uppåt för Mitt Romney. Foto: Alex Brandon / AP
Den republikanska utmanaren Mitt Romney får nästan lika stort stöd som Barack Obama i en ny opinionsmätning. Fler tillfrågade väljare är i samma mätning säkra på att rösta emot Obama än för honom.

Tänkbara republikanska utmanare i USA:s presidentval 2012 knappar in på president Barack Obama i opinionen. I en mätning publicerad på onsdagen ligger Mitt Romney nästan sida vid sida med den sittande presidenten, medan Mike Huckabee bara är fem procentenheter efter.

Mätningen från McClatchy-Marist visar att 46 procent av amerikanerna i dag skulle välja Barack Obama och 45 procent den förra Massachusettsguvernören Mitt Romney vid en tänkt valduell dem emellan. Den ledning på 13 procentenheter Obama hade vid motsvarande mätning i januari är alltså nästan utraderad.

Stod valet mellan Obama och Mike Huckabee skulle Obama vinna med 48 procent mot 43.

Mot Sarah Palin, förlorande vicepresidentkandidat i valet 2008, har Obama däremot en klar ledning, 56 mot 34. Detsamma gäller vid en tänkt duell med Donald Trump, där siffrorna skulle bli 54–38, enligt McClatchy-Maristmätningen.

Samtidigt säger sig klart fler väljare vara säkra på att rösta på någon annan än Barack Obama i valet 2012 än som är säkra på att rösta på honom. I undersökningen sade 44 procent att de skulle rösta emot den sittande presidenten, medan 37 procent var säkra på att de skulle lägga sin röst på honom och 18 procent var osäkra.

I tisdags visade en undersökning gjord av Washington Post samma tendenser, men Obamas övertag var där några procentenheter större mot såväl Romney som Huckabee.

Hittills är det bara Mitt Romney som tydligt deklarerat att han är en kandidat i de primärval som nästa vår ska vaska fram en republikansk utmanare till Barack Obama. När olika tänkbara republikanska kandidatnamn ställts mot varandra i undersökningar har hittills inget stuckit ut. Mitt Romney brukar hamna i topp eller strax därunder men inte med mer än mellan 15 och 20 procent.

Det är ovanligt att en sittande amerikansk president som ställer upp för omval förlorar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.