Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama tar med kärnvapenkoder till Sverige

Foto: Evan Vucci/AP

När USA:s president Barack Obama landar är det inte bara han som tar mark – det är hela apparaten kring en statsman i en supermakt. Ingen kan påstå att han reser med lätt bagage.

– En president är ju aldrig ledig. Vart han än reser följer befogenheterna med, säger Jan Hallenberg, professor vid Försvarshögskolan och USA-expert.

Enormt mycket makt utgår från en amerikansk president. Och när presidenten reser följer Vita Huset med.

Obama lär ha 500–700 personer i sällskap. En av dem är en officer som bär med sig koderna till de amerikanska kärnvapnen.

En president får heller inte bli förgiftad, och ett gäng kockar och kökspersonal är i släptåg. Där finns också ett komplett läkarlag, bland annat med en uppsättning blod av typ AB – presidentens blodgrupp.

Säkerhetsarrangemangen är rigorösa – och hemliga. Men extra pansarglas i hotellfönstren och förseglade brunnslock i Stockholms gator är att vänta.

Obama körs runt i den synnerligen högteknologiskt skottsäkra presidentslimousinen, även känd som The Beast (Besten). Han skyddas också av en mindre armé från Secret Service. Igenkänningstecken: breda axlar, solglasögon och sladd i örat.

– Det får ju inte hända något, och där litar inte USA på några andra än sina egna, säger Hallenberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.