Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Obama till ny attack mot Iran

USA:s president Barack Obama varnar för "lösa hot om krig" när det gäller Iran men säger själv att USA är berett att "använda alla de maktmedel man har" för att förhindra att Iran skaffar sig kärnvapen.

Det var i ett tal för en pro-israelisk lobbygrupp i Washington (American Israel Public Affairs Committee) på söndagen som Obama ytterligare skärpte tonen mot Iran. Talet kom också bara dagar innan ett planerat möte mellan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Barack Obama ska äga rum.

Utanför konferensanläggningen i Washington pågick samtidigt med Barack Obamas tal en demonstration som uppmanade till fredliga samtal med Iran.

De olika vägar som Obama kan tänka sig för att stoppa det han ser som Irans försök att skaffa sig kärnvapen, något som Irans president Mahmoud Ahmadinejad förnekar, är genom att "politiskt isolera Iran, övervaka det iranska kärnenergiprogrammet, införa sanktioner som ska slå med Irans ekonomi och en militär insats, förberedd för varje eventualitet", sa Obama enligt Wall Street Journal.

Obama tryckte dock på att det ännu fanns tid för en diplomatisk lösning.

Trots den förtäckta kritiken mot Israel, som vid flera tillfällen hotad med att anfalla Irans kärnenergiprogram, sa Obama också att Israel har all rätt att fatta de beslut landet vill för att försvara sig självt, skriver Jerusalem Post. Ett uttalande som möttes med stående ovationer från åhörarna.

I en intervju med en tevekanal i Wien sa Irans ambassadör i Österrike att "inget land vågar anfalla Iran", skriver den statliga iranska nyhetsbyrån Irna.

– Iran är ett fredsälskande land och ingen vågar anfalla Iran, sa Ebrahim Sheybani enligt nyhetsbyrån.

Sheybani sa också att Israel, som han kallade för "den sionistiska regimen", inte är i en position som gör att landet skulle kunna attackera Iran. Han betonade också att Israels regering kommer att krossas på grund av sin inhumana regim.

USA förbereder ekonomiska sanktioner mot Irans centralbank och EU har meddelat att man kommer att införa emborgo på import av olja från Iran från och med den 1 juli. Ett beslut många tror kommer att driva upp priserna på olja ytterligare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.