Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama träffar kongressledare

President Barack Obama har kallat till sig ledarna i kongressen i ett sista försök att undvika att kasta USA utför budgetstupet.

Obama ska på fredagen träffa fyra kongressledare från båda partierna i ett försök att ena republikaner och demokrater och rädda amerikanerna från stora skattehöjningar och nedskärningar som införs med automatik om inte kongressen har en budgetuppgörelse klar före 1 januari.

Representanthuset har kallats till extramöte på söndag, för att kunna fatta beslut i den händelse partierna lyckas enas om en uppgörelse. Republikanernas ledare i representanthuset, Eric Cantor, varskodde ledamöterna om att mötet kan komma att pågå till onsdagen den 2 januari, som formellt är sista mötesdagen för kongressen, innan den nya församling som valdes den 6 november tillträder.

– Förhoppningsvis finns det ännu tid till en överenskommelse som räddar skattebetalarna från en ekonomisk kris som är fullt möjlig att förhindra, sade republikanernas senatsledare Mitch McConnell.

De två partierna stod på torsdagen fortfarande långt ifrån varandra, i synnerhet när det gäller demokraternas planer på att höja skatten för de rikaste för att kunna sänka budgetunderskottet.

Skattefråga avgörande

Förhandlingarna i USA rör landets budget. Representanthuset har kallat till ett extramöte söndag 30 december som kan komma att fortsätta till 2 januari.

Om demokrater och republikaner inte når en uppgörelse höjs skatterna för så gott som alla amerikaner eftersom tidsbegränsade skattesänkningar löper ut den 1 januari.

Den känsligaste frågan i förhandlingarna är den om skattehöjningar för amerikanska höginkomsthushåll, något som går emot republikanernas löfte om att inga skatter ska höjas.

En möjlig lösning är att låta de automatiska skattehöjningarna träda i kraft, för att sedan sänka dem efter nyår för alla utom dem med högst inkomster.

Alla parter är överens om att högre skatter för låg- och medelinkomsttagare, kombinerade med tidigare överenskomna nedskärningar, riskerar att skada den amerikanska ekonomin som fortfarande tampas med efterdyningarna av de senaste årens kris.

TT-AFP-Reuters

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.