Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Obama: USA kommer att eliminera IS

Foto: Saul Loeb/AP

USA utvidgar flygattackerna till Syrien i kampen mot Islamiska staten, IS. I ett tal till nationen natten till torsdagen svensk tid sa president Barack Obama att USA leder en koalition som på bred front ska förinta IS.

– Vi kommer att jaga terrorister var de än befinner sig. Och detta är en kärnprincip i mitt presidentskap: För den som hotar USA ska inte finnas någon säker tillflyktsort, sa USA:s president Barack Obama i sitt emotsedda tal till nationen.

Det hölls i Vita huset på bästa sändningstid under onsdagskvällen amerikansk tid, strax före årsdagen av terrorattackerna 2001.

– Vi kommer att försvaga och slutligen eliminera IS.

Under de tretton år som har gått sedan World Trade Center förstördes har USA gått igenom två långa krig, och befinner sig på en hotande rand till ett tredje militärt engagemang.

Obama lade i nattens tal fram sin och USA:s fortsatta strategi för den fortsatta striden mot islamisterna i Mellanöstern, som har chockat omvärlden med sin höga kapacitet och brutala framfart. Morden på två amerikanska journalister som fått halsarna avskurna i filmer som spritts med hjälp av sociala medier, har ökat trycket på USA:s president att agera kraftigare. En rad färska opinionsundersökningar visar även en kraftfull svängning i allmänhetens attityder, där stödet för utökade attacker har ökat med nära trettio procent sedan i juni.

Obama slog fast att USA måste handla på flera fronter, och i koalition med allierade som utgörs av såväl europeiska Natoländer som av länder i regionen.

De mer än 150 flygattacker som under de senaste veckorna har anfallit IS-styrkorna i Irak utvidgas nu till Syrien. Därutöver ökar USA satsningarna på humanitär hjälp till utsatta grupper i Irak med 48 miljoner dollar, till 186 miljoner dollar i år.

Stödet till den nybildade irakiska regeringen förblir intensivt, i syfte att ge irakierna själva kapacitet att bekämpa islamisterna. Ytterligare 475 amerikaner sänds till Irak för att stödja den irakiska armén och de kurdiska pesh merga-styrkorna, med utrustning och med underrättelseinformation. Obama betonade vikten av att strypa finansieringen av IS, som till viss del underlättas av länder i regionen.

Vidare ber presidenten nu kongressen om godkännande för stödet till den syriska oppositionen, trots att en sådan omröstning formellt inte krävs:

– Jag har befogenhet att svara på ett hot från IS, men jag menar att USA är starkast när presidenten och kongressen arbetar tillsammans och jag välkomnar kongressen stöd för att kunna visa världen att vi är enade i kampen mot detta hot, menade Obama, som också är överbefälhavare.

Som väntat är inga stridande, amerikanska marktrupper aktuella och Obama förklarade att insatsen därmed är annorlunda än tidigare krig. Däremot var han försiktig med tidsangivelser – utan konstaterade endast att detta är en strid som kommer att ta tid. Därmed lämnar han allt manöverutrymme till framtida beslut.

Talet har föregåtts av intensiva kontakter. Bara några timmar före talet talade Obama i telefon med den saudiske kung Abdullah om Saudiarabiens eventuella stöd till den syriska oppositionen; Utrikesminister John Kerry befinner sig sedan ett par dagar i Irak, men fortsätter från Bagdad sin turné till såväl andra länder i Mellanöstern som i Europa. Försvarsminister Chuck Hagel har varit i Turkiet för att försäkra sig om stöd, och vid ett möte med FN:s säkerhetsråd om två veckor avser Obama att ta upp frågan för att söka ytterligare koalitionspartner.

President Barack Obama har stått, och står, under stark press att agera. Trycket har ökat med IS framsteg och med de halshuggna journalisterna, James Foley och Steven Sotloff. När presidenten för bara ett par veckor sedan sa att USA ännu saknade strategi möttes formuleringen omedelbart av både syrliga och upprörda kommentarer. En rad framträdande republikaner har i starka ordalag kritiserat Obama för att vara vek och otydlig, och Obama har fått kritik för att vara en svag ledare. Även bland de egna har denna kritik hörts.

USA lider också alltjämt av ett trovärdighetsproblem. Precis för ett år sedan avstod Obama från att gå in i Syrien, trots tidigare uttalanden om att användandet av kemiska vapen var en gräns som den syriska presidenten Bashar Al Assad inte skulle kunna överträda ostraffat.

Medan många amerikaner är fortsatt skeptiska till vilka konsekvenser ett amerikanskt engagemang kan få, och för hur långvarigt det kan bli. Obama betonade också att IS inte bekämpas i en handvändning.

USA:s president gick till val på att dra sig ur krig och stänga fängelset i Guantánamo – inte ge sig in i nya strider. 140.000 amerikanska soldater har också tagits hem från Irak, och trupperna är på väg att lämna Afghanistan. Men verkligheten har trängt sig på, och utvecklingen i Mellanöstern har gått åt ett helt annat håll än vad Obama önskade.

Om USA befinner sig i ”krig” är en definitionsfråga utan självklara svar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.