Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Obama varnar Ryssland efter hackerattacker

President Obama lovar att hämnas Ryssland för hackerattackerna.
President Obama lovar att hämnas Ryssland för hackerattackerna. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

NEW YORK. USA:s president Barack Obama lovar att vidta åtgärder mot Ryssland efter avslöjanden om hackerattacker som kan ha påverkat presidentvalet. Även FBI sade på fredagen att det var Ryssland som låg bakom attackerna mot demokraterna i somras.

Under en presskonferens på Vita Huset på fredagen förklarade Obama att Rysslands hackerattack mot demokraterna under presidentvalet kommer att få allvarliga konsekvenser.

Det kan handla om ekonomiska sanktioner eller om digitala motattacker från USA.

– Vi måste sända ut en tydlig signal att om Ryssland gör så här mot oss så kommer vi att göra saker mot dem. Vissa saker kommer att synas offentligt, men annat är sådant som de kommer att känna till men inte alla andra, sade Obama.

Läs mer: DN:s direktrapportering från Obamas presskonferens

Enligt CIA som FBI var det Ryssland som låg bakom hackerattacken mot demokraternas partihögkvarter i somras. Attacken ägde rum inför demokraternas partikonvent i juli i år.

Därefter läckte man ut privata e-mejl-konversationer under hösten, vilket skadade Hillary Clintons anseende och kan ha påverkat hennes nederlag i presidentvalet. På demokraternas partihögkvarter i Washington DC har man ställt servern som hackades i ett utställningsrum bredvid det berömda arkivskåp som republikanerna bröt sig in i under Watergate-skandalen 1972, som slutade med att den sittande presidenten Richard Nixon tvingades avgå. Det är en tydlig symbol för att demokraterna ser denna hackerattack som en minst lika allvarlig skandal, som tydligt påverkade utgången av presidentvalet.

Amerikanska myndigheter har under de senaste veckorna höjt tonläget mot Ryssland. Även FBI gick på fredagen ut med att man nu är överens med CIA om att det var ryska regeringen som låg bakom attacken, med motivet att hjälpa Trump.

Hillary Clinton uttalade sig i veckan om hackerattacken som hon beskrev som ”en attack mot vårt land”. Enligt Clinton bidrog denna attack till hennes nederlag i valet. Barack Obama hävdade i en radiointervju med NPR tidigare i veckan att hackerattacken var tydligt politiskt motiverad, för att skada Hillary Clintons chanser att vinna valet.

– Det får inte finnas något tvivel om att vi måste vidta åtgärder när en utländsk regering försöker påverka valprocessens integritet. Vi behöver bemöta detta och det kommer vi att göra, på en tid och plats som vi väljer, sade Obama i intervjun.

Obama har kritiserat Ryssland för hackerattacken vid flera tillfällen under hösten. Vid ett möte med Vladimir Putin i Kina i september varnade han Putin för allvarliga konsekvenser om cyberattackerna fortsätter. Demokraterna vill nu genomföra en omfattande undersökning av den ryska regeringens försök att påverka valet i USA. Ett fåtal republikaner i kongressen, som senatorerna Lindsey Graham och John McCain, har ställt sig bakom undersökningen och säger att detta inte får bli en partifråga.

Donald Trump har själv avfärdat anklagelserna som löjliga, med ordval som ofta varit snarlika den ryska regeringens egna kommentarer om skandalen.

Redan i oktober gick CIA ut med att det fanns bevis för att det var Ryssland som låg bakom hackerattacken. I ett tal under valkampanjen i höstas uppmuntrade Trump specifikt Ryssland att utföra hackerattacker mot Hillary Clinton. Trump har även tillsatt flera personer till sin administration som står nära Putins regering. Han möter växande kritik från det egna partiet om att vara allt för tillmötesgående gentemot Ryssland. Bara 14 procent av amerikanerna säger att han har rätt attityd gentemot Ryssland, i en färsk opinionsmätning av Fox News.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.