Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Obama vill ha snabba beslut om vapen

Vicepresident Joe Biden och president Barack Obama under presskonferensen.
Vicepresident Joe Biden och president Barack Obama under presskonferensen. Foto: Mandel Ngan / AFP
”Vi måste göra USA till ett säkrare land att leva i”, sa president Obama vid en direktsänd presskonferens vid 18-tiden på onsdagen.

President Barack Obama gjorde på onsdagen tydligt att han kommer att driva frågan om att försvåra tillgången på vissa typer av automatvapen. Och det snabbt. I ett försök att göra detta har han utsett sin vicepresident Joe Biden för att leda en grupp som ska arbeta med att "stoppa det meningslösa våldet" och hänvisade då bland annat till skolskjutningen i Newtown.

Den grupp som Joe Biden kommer att leda ska komma med förslag under januari. Obama tryckte på att gruppen ska ta fram verkliga förslag och att det inte ska bli någon rapport som sedan blir liggande i en byrålåda.

– Vi vet att detta är ett känsligt ämne. Det finns inte en lag som kan stoppa våldet utan vi måste också se på den kultur som förhärligar våld och vapen, sa han.

President Obama sa också att det måste vara lika lätt att få hjälp av den psykiatriska vården som det är att få tag på ett vapen.

Obama sa också att han förstod vikten av den konsitutionella rätten för landets medborgare att bära vapen men också att det inte längre får vara så lätt för personer med kriminell eller sjuklig bakgrund att komma över ett vapen.

– Det kommer inte att vara lätt men det får inte bli en ursäkt för att inte försöka. Och ska vi lyckas kräver det hjälp från det amerikanska folket, sa Obama.

Fler än 10.000 amerikaner mister sina liv genom skjutvapen varje år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.