Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 17:09 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-vill-ha-toppmote-om-nordkorea/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Obama vill ha toppmöte om Nordkorea

Hillary Clinton och Robert Gates, USA:s försvarsminister på besök i Sydkorea. I bakgrunden syns nordkoreanska soldater på gränsen till Nordkorea.
Hillary Clinton och Robert Gates, USA:s försvarsminister på besök i Sydkorea. I bakgrunden syns nordkoreanska soldater på gränsen till Nordkorea. Foto: Mark Wilson / Ap
USA:s president Obama kommer att inbjuda asiatiska ledare till ett toppmöte i USA i höst, meddelar utrikesminister Hillary Clinton.

Clinton tillkännagav planerna på fredagen inför ett möte i säkerhetsorganisationen ARF (Aseans regionala forum) i Hanoi.

- President Obama planerar att inbjuda Asean-ledarna till ett andra toppmöte kommande höst.

Clinton uttalade skarp kritik mot Nordkorea.

- Här i Asien har ett isolerat och krigshetsande Nordkorea gett sig in i en kampanj av provokativt, farligt beteende.

Under ett besök i Sydkorea i onsdags tillkännagav Clinton och USA:s försvarsminister Robert Gates nya sanktioner mot Nordkorea. Dessutom ska USA med start i helgen hålla stora marinmanövrer tillsammans med Sydkorea som avskräckning mot Nordkoreas "aggression".

Nordkorea hotade på fredagen med vedergällning för USA:s och Sydkoreas militärmanöver, som ska inledas den 25 juli.

– Folkrepubliken Koreas ställningstagande är klart: det blir ett fysiskt svar på USA:s militära hot, sade Ri Tong-Il, talesman för Nordkoreas delegation vid ARF-mötet i Hanoi.

Han hävdade att USA:s åtgärder är ”ett hot mot den koreanska halvön och hela den asiatiska regionen”.

I torsdags uttryckte Clinton oro över export av militärmateriel från Nordkorea till Burma och rapporter om att landet vill ha stöd av Nordkorea för ett nukleärt program.

Clinton uttalade också i sitt tal inför mötet "djup oro" över militärjuntans förtryck i Burma. Hon krävde frigivning av politiska fångar och ett slut på angrepp mot etniska minoriteter. Landets vallagar gör att valet som ska hållas i år knappast blir fritt och rättvist, sade Clinton.

USA:s kongress förlängde i torsdags ett förbud mot import från militärjuntans Burma i ett år.

Asean har tio medlemmar i Sydostasien medan ARF räknar hela 27 medlemmar. Tidigare i veckan enades ARF om att inkludera Ryssland och USA i den regionala dialog som kallas East Asia Summit (Ostasiatiska toppmötet), som möts i oktober.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.