Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Obama vill minska utsläppen

Foto: Greenpeace/Scanpix

USA ska kraftigt minska utsläppen av växthusgaser, öka beredskapen för de klimatförändringar man nu anser vara ett faktum och ta på sig ledartröjan i det internationella klimatarbetet. Klimatexperter som TT talat med är försiktigt hoppfulla.

President Barack Obama ger den amerikanska miljömyndigheten Environmental Protection Agency i uppdrag att skärpa utsläppsreglerna för kraftverk — det mest substantiella löftet i USA:s första klimatstrategi. 40 procent av USA:s koldioxidutsläpp kommer från kraftverk.

Obama föreslår också åtta miljarder dollar i lånegarantier till projekt som ska minska koldioxidutsläpp från fossila bränslen.

Obama kan i dessa frågor kringgå den amerikanska kongressen som domineras av republikaner och där många fortfarande ifrågasätter att människan påverkar klimatet.

– Det är bra att Obama tar tag i frågan igen, men han har ju inte kongressen med sig. Det återstår att se vad han kan åstadkomma på egen hand, säger Christian Azar, professor i hållbara energi- och materialsystem vid Chalmers och medlem av FN:s klimatforskarpanel IPCC.

– Jag hoppas på det bästa men är luttrad.

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att det under tidigare klimatförhandlingar diskuterats hur Obama ska kunna utnyttja presidentens befogenheter utan att gå via kongressen med lagstiftning.

– USA är ju med marginal det enskilt största utsläppslandet per capita i världen. Vi välkomnar om mer kan göras i USA, säger Reinfeldt.

Obamas presentation av klimatstrategin aviserades inför ett tal på Georgetown-universitetet på tisdagskvällen svensk tid.

– Förhoppningarna är väldigt stora. Om USA vidtar åtgärder mot de stora kolbolagen så kan det vara proppen som åker ur ketchupflaskan, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

– Å andra sidan, om talet är oambitiöst och det bara är ”business as usual” med lite retorisk fernissa så blir signalen direkt negativ.

Mer internationellt samarbete i klimatfrågan utlovas också, bland annat genom bilaterala avtal med Kina och Indien.

– Den sista tiden har vi sett lovande utspel från USA. Det här är ytterligare ett steg i rätt riktning, säger miljöminister Lena Ek.

Hon hoppas på ett uttalat engagemang för FN:s klimatarbete.

Enligt Christian Azar skulle det få en enorm betydelse om USA "tar på sig ledartröjan" internationellt.

– Då tvingas EU, som alltid velat vara före, att bli ännu mer aktivt. Det blir också väldigt svårt för jättar som till exempel Kina att vara passiva med hänvisning till att de rika länderna inte menar allvar.

Fakta:USA:s klimatlöften

  • Skärpta utsläppsregler för befintliga och nya kraftverk.
  • Upprepning av det tidigare löftet att minska USA:s utsläpp med 17 procent från 2005 års nivåer, till 2020.
  • Utbyggnad av sol- och vindkraft.
  • Åtta miljarder dollar i lånegarantier till projekt som minskar koldioxidutsläpp från fossila bränslen.
  • Stopp för stöd till utländska kolkraftverk som inte lagrar koldioxid, förutom i de fattigaste länderna. Koldioxidlagring innebär att koldioxiden avskiljs vid exempelvis förbränning av fossila bränslen och lagras i berggrunden eller havsbotten, så att mindre koldioxid släpps ut i luften.
  • Bilaterala avtal med Kina och Indien.
  • USA ska verka för global frihandel med miljövänliga energialternativ, som solpaneler, inom Världshandelsorganisationen (WTO).
  • Inrättande av en särskild arbetsgrupp som ska ge råd till den federala regeringen om hur beredskapen i lokala samhällen ska höjas.

(TT-Reuters)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.