Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama vill se kärnvapenfri värld

Barack Obama fortsätter driva sin ambition om en värld utan kärnvapen. I ett tal på ett universitet i Seoul riktar den amerikanske presidenten en direkt vädjan till Nordkorea och Iran att välja en fredlig väg i sina kärnkraftsprogram.

– Pyongyang, ha modet att sträva efter fred, sa Obama i ett tal inför ett möte i Seoul om att minska risken för terrorism med kärnvapen, enligt BBC.

Talet visar tydligt hur Barack Obama ser på kärnvapen och betonade på nytt att USA som den enda nation som har använt kärnvapen bär det tyngsta ansvaret för att nedrusta. Presidenten sa att han som far inte vill se sina döttrar växa upp i en värld där hotet från kärnvapen existerar och drog ned applåder från studenterna i publiken.

Obama vill få med en rad länder på nedrustningståget och uttryckte en önskan om att fortsätta utveckla det nya nedrustningsavtalet "New Start" med Rysslands nygamla president Vladimir Putin. "New start", som slöts mellan Obama och Dimitrij Medvedev, är en utvidgning av nedrustningsavtalet Start från 1991.

I avtalet förbinder sig Ryssland och USA att minska sina kärnvapenladdningar till maximalt 1.550 stycken. Båda länderna ska öppna för det andra att visuellt inspektera dess kärnvapenarsenal, dessutom begränsas antalet stridsspetsar som kan placeras på land, på ubåtar och på bombflygplan.

I Asien bjuder Obama in Kina till samarbete, ett erbjudande som "fortsätter att gälla". Han använde också ett direkt tilltal i riktning mot Nordkoreas ledare.

– Ni kan fortsätta på den inslagna vägen, men vi vet vart det leder. I dag säger vi i stället: Pyongyang, ha modet att sträva efter fred.

Den amerikanske presidenten var dock noga med att betona att USA inte har några fientliga uppsåt mot Nordkorea, men att landet inte heller kommer att "belönas för provokationer".

När turen kom till Iran, som misstänks driva ett eget program för att utveckla kärnvapen, sa Obama att det fortfarande finns tid att lösa frågan genom diplomati. Men varnar för att den tiden är kort.

– I dag träffar jag ledare i Ryssland och Kina för att arbeta fram en resolution där Iran fullföljer sina åtaganden, sa Obama.

Iran insisterar på att det inte finns någon militär aspekt av kärnkraftsprogrammet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.