Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Obama vill stänga kryphål för rika

Obama höll sitt årliga "State of the Union"-tal i kongressen på tisdagen.
Obama höll sitt årliga "State of the Union"-tal i kongressen på tisdagen. Foto: Saul Loeb / AP
Alla amerikaner ska få sin rättvisa möjlighet att försörja sig själva och nå framgång. Därför måste de allra rikaste bidra till den gemensamma kakan genom att betala mer i skatt.

Det var ett huvudtema i president Barack Obamas tal inför kongressen om tillståndet i nationen som han höll under natten till onsdagen svensk tid.

Obamas tredje State of the Union-tal kommer i början av ett valår, där den stora frågan blir huruvida han får amerikanernas förtroende i fyra år till eller om de kommer att vilja byta till en republikansk president i Vita huset. Utifrån dagens opinionsläge kommer det i så fall att handla om antingen Newt Gingrich eller Mitt Romney. Talet kan därför ses som en avspark för Obamas återvalskampanj.

I det tv-sända talet avhöll sig Obama från att gå i skarp polemik mot den republikanska oppositionen, utan betonade de framsteg som han hittills har uppnått för att återhämta USA:s ekonomi efter den djupaste nedgången sedan 1930-talets depression. Även om arbetslösheten fortfarande är mycket hög - 8,5 procent - har utvecklingen vänt, enligt Obama.

– Under de senaste 22 månaderna har 3 miljoner nya jobb skapats. Men vi kan inte nöja oss med att leva i ett land där ett krympande antal har det gott ställt, medan en växande andel har svårt att klara sig. Vi kan återskapa en ekonomi där alla får sin rättvisa chans, och alla får spela enligt samma regler.

Obama talade om "Buffett-regeln", enligt vilken miljonärer inte ska betala en lägre skattesats än vanliga anställda. Begreppet kommer från multimiljardären och Obama-anhängaren Warren Buffett som påpekat att det är orimligt att han själv betalar en mindre procent i skatt än sekreteraren. Sekreteraren själv, Debbie Bosanek, satt på åhörarläktaren på Kapitolium för att lyssna på talet i sällskap med Michelle Obama.

Alla som tjänar under 250 000 dollar per år slipper skattehöjning, lovade Obama, men de som tjänar över 1 miljon dollar (cirka 6,7 miljoner kronor) ska betala minst 30 procent i skatt.
Obama lyfte fram andra framsteg: att USA:s tidigare döende bilindustri nu är på fötterna igen, och att General Motors åter har blivit världens största bilproducent och anställer många arbetare, bara några år efter att krisen slog till i Detroit.
Obama öppnade också för en ökad användning av alla former av inhemska energikällor, särskilt naturgas. Dock på ett säkert och miljövänligt sätt, underströk han.

Han tog också åt sig äran av två utrikespolitiska framgångar under det senaste året:

– För första gången på nio år finns det inga amerikanska soldater i Irak.

Han ägnade en stor del av det 65 minuter långa talet åt att beskriva kommandoräden förra året som ledde till al-Qaida-ledaren Usama bin Ladins död i Pakistan.

– För första gången på två årtionden är inte Usama bin Ladin ett hot mot vårt land.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.