Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Obamas besök ska ge skjuts åt EU-anhängare

”Stanna kvar i EU.” Det är den amerikanske presidenten Barack Obamas budskap när han i veckoslutet besöker Storbritannien. Och den senaste opinionsmätningen visar att stödet för EU-anhängarna ökar.

På torsdagskvällen landade USA:s president i London – ett kontroversiellt besök. Varför ska en utländsk statschef lägga sig i demokratiska beslut i vårt land? frågar sig kritikerna. Men Storbritanniens premiärminister David Cameron uppmanar britterna att lyssna till Obama.

– Personligen tycker jag att vi borde lyssna på råd och jag har svårt att hitta någon ledare i ett vänskapligt sinnat land som tycker att vi borde lämna EU, sade Cameron inför parlamentet i onsdags.

Obama ska i dag äta födelsedagslunch med drottning Elizabeth som fyller 90 år. Men under ett inplanerat möte med journalister senare på dagen lär frågan om Storbritannien ska lämna EU – ”Brexit” – dominera.

Britterna folkomröstar den 23 juni om de vill vara kvar i EU eller inte och kampanjerna är inne i ett intensivt skede. Nu hoppas premiärminister David Cameron att Obama ska ge skjuts åt sidan som vill stanna i EU. Obama är populär i Storbritannien och vill, liksom tidigare amerikanska presidenter, att Storbritannien stannar kvar i EU. Ur ett amerikanskt perspektiv är det viktigt att länderna i väst står så enade som möjligt. Både av säkerhetspolitiska och ekonomiska skäl.

Storbritanniens Europaminister David Lidington, som besökte Stockholm på torsdagen, håller med.

– Storbritannien är starkare, säkrare och rikare som EU-land, säger han.

Lidington konstaterar att EU fungerar långt ifrån perfekt, men anser att det är bättre att vara med och påverka än att stå utanför.

– Det finns inga andra alternativ som ger oss samma fördelar. Vi skulle utsätta oss för en enorm säkerhetspolitisk och ekonomisk risk om vi lämnar.

I en värld där brottsligheten blir alltmer internationell, Ryssland är oförutsägbart och oro råder i Mellanöstern så är det viktigt att Europa arbetar tillsammans, enligt Lidington. Dessutom konstaterar han att de flesta bedömare kommer fram till att Storbritannien förlorar ekonomiskt om landet lämnar EU.

– Det finns ett överväldigande samförstånd om att ett utträde skulle leda till en ekonomisk chock. Tillväxten blir lägre, familjers genomsnittsinkomst sjunker och multinationella företag får det svårare att rättfärdiga ett huvudkontor i Storbritannien.

Han tror inte det blir så lätt för Storbritannien att förhandla fram ett fördelaktigt ekonomiskt handelsavtal med EU om man väljer att lämna unionen.

– Varför i hela världen skulle länder som vill att vi stannar kvar i EU ge oss ett förmånligt avtal utan några motkrav? Det är inte rimligt, då skulle ju alla EU-länder vilja göra likadant.

Hur det går i folkomröstningen är ovisst. Flera opinionsmätningar har visat på dött lopp mellan ja och nej. Men en färsk undersökning av Comres som publicerades på fredagen visar att ”Stay”-kampanjen har vind i seglen.

51 procent svarar att de vill att Storbritannien stannar kvar i EU, 40 procent vill att landet lämnar unionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.