Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Obamas svåra balansgång

USA:s president Barack Obama har en svår balansakt framför sig: att stödja det egyptiska folkets demokratiska rättigheter, utan att överge en allierad sedan 30 år tillbaka.

Medan utrikesminister Hillary Clinton i tisdags beskrev den egyptiska regimen som "stabil" så har Washington gradvis flyttat tyngdpunkten mot krav på reformer och maningar till återhållsamhet. Men Obama har samtidigt signalerat att han i varje fall inte ännu är redo att överge president Hosni Mubarak. Resultatet är ett balansnummer som analytikerna tolkar som att Washington håller öppet för att samarbeta med segraren — Mubarakregeringen eller dess efterträdare.

Det föreföll osannolikt att utnämningen av två militärer till högsta ledningen, Omar Suleiman som vicepresident och Ahmad Shafiq som premiärminister, av USA ska uppfattas som steg i rätt riktning.

– Jag kan inte tänka mig en värre utnämning än Omar Suleiman som Egyptens vicepresident. han är symbolen för polisstaten, säger Robert Danin, analytiker vid Council of Foregin Relations i USA.

– Hans utnämning kommer bara att hetsa demonstranterna.

Utnämningen kan dock vara ägnad att säkra militärens lojalitet och förebåda att Mubarak slutligen tänkt avgå, säger Danin.

Mubarak har sedan han tillträdde 1981 varit en viktig partner för USA och tre decenniers stabilitet i Egypten har varit oerhört värdefull för Israel. Men att ge Mubarak oreserverat stöd vore att riskera att hamna på "fel" sida i historieböckerna.

Det riskerar också att väcka irritation inte bara hos egyptier utan också i hela arabvärlden där många människor skarpt ogillar USA:s stöd för auktoritära regimer, stöd för Israel och invasion av Irak och Afghanistan.

Om USA vill vända ryggen mot Mubarak kan Washington välja en rad steg:

  • Dra ner på en del av eller hela det bistånd på runt 1,5 miljarder dollar som Kairo får årligen.
  • Kräva att FN:s säkerhetsråd tar upp frågan om Egyptens våld mot demonstranter.
  • Offentligt fördöma regimens hårda agerande mot demonstranter.
  • I tysthet uppmana Mubarak att avgå.

 

Inget av dessa alternativ verkar troliga för dagen, även om Vita huset i fredags sade att biståndet kommer att ses över i skenet av vad som händer. Men om våldet ökar och det visar sig att Mubarak inte tänker uppfylla löftet om reformer så kommer frågan i ett annat läge.

Men att vända ryggen mot en gammal allierad kan sända en isande signal till andra USA-vänner om att Washington inte är att lita på, och kanske locka dem att närma sig länder som Kina eller Iran.

Jon Alterman vid Center for Strategic and International Studies tror dock att USA har begränsat inflytande över Mubarak.

– Att försöka påverka någon som tror att hans livsverk är på väg att rasa samman inför hans ögon är svårt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.