Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 07:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oberoende-observatorer-forbjudna-nar-ryssland-ska-rosta-om-ny-grundlag/

Världen

Oberoende observatörer förbjudna när Ryssland ska rösta om ny grundlag

President Vladimir Putin.
President Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Ryska oppositionen vill bojkotta den rådgivande folkomröstningen i april om landets nya grundlag. Det har visat sig att inga oberoende observatörer får delta, eftersom omröstningen inte faller under någon vallag. Fältet är öppet för valfusk.

– Ingen av oss begriper hur det här valet ska genomföras, enligt vilken lagstiftning och hur rösterna ska räknas. När det gäller normala val finns en lag att hålla sig till, nu finns den inte och vi är helt utestängda från processen, säger Ksenina Voskoboj till DN per telefon. Hon är erfaren valobservatör i Moskva sedan flera år tillbaka.

En rådgivande folkomröstning den 22 april ska bekräfta parlamentets beslut att stryka Vladimir Putins tidigare mandatperioder som president. I praktiken kan han då sitta kvar som president fram till 2036.

I tidigare ryska val har funktionärerna ofta åkt fast för att proppa valurnorna fulla med färdigt ifyllda valsedlar. Fusket var lätt att spåra tack vare oberoende valobservatörer.

Nu säger Centralvalnämndens ordförande Ella Pamfilova att vallagstiftningen inte berör denna ”unika händelse”. Folkomröstningen är bara rådgivande och partierna har inte rätt att sända ut valobservatörer. Det är bara det Kremlvänliga så kallade samhällsrådet som får ha valobservatörer närvarande. 

– Presidentadministrationen har avskaffat det största hindret för att proppa urnorna fulla med färdigt ifyllda valsedlar, skriver Andrej Buzin på sociala medier. 

Buzin är medlem i styrelsen för valövervakningsorganisationen Golos.

Golos, som är Rysslands mest kända valövervakningsorganisation, anser att omröstningen olaglig. Dels har man klumpat ihop flera olika frågor i en och samma omröstning, till exempel att pensionen ska följa ett utbetalningsindex, med att Putins tidigare mandatperioder som president stryks. Enligt Golos borde det vara möjligt att rösta skilt för varje enskilt tillägg. Golos påpekar också att ingen rådgivande folkomröstning behövs när det gäller tillägg till grundlagen. 

Aleksej Navalnyj, den mest kända oppositionsledaren, uppmanar i sin blogg väljarna att bojkotta valet.

– Det är olagligt att rösta om en massa olika ändringar samtidigt. Jag uppmanar er att istället rösta i kommunalval där man verkligen kan påverka genom att rösta bort (Putinpartiet) Enade Ryssland, säger Navalnyj.

Anna-Lena Laurén: Putin utnyttjar virusutbrottet till max