Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Öbråk blossar upp efter flygplanslandning

Den översta satellitbilden visar den konstgjorda ön den 6 januari förra året. Den understa bilden är tagen den 23 mars samma år, enligt det militära analysföretaget IHS Jane's.
Den översta satellitbilden visar den konstgjorda ön den 6 januari förra året. Den understa bilden är tagen den 23 mars samma år, enligt det militära analysföretaget IHS Jane's. Other: Airbus Defence and Space/AP

Kina har landat ett flygplan på en konstgjord ö i en omstridd del av Sydkinesiska havet. Nu anklagar Vietnam landet för att kränka dess suveränitet, rapporterar BBC.

Sedan en tid tillbaka har Kina byggt en konstgjord ö över de tre reven Fiery Cross som tillhör Spratlyöarna i Sydkinesiska havet. Flera andra länder gör anspråk på reven och hävdar att anläggningar på ön kan användas för militära ändamål.

I april publicerade det militära analysföretaget IHS Jane's satellitbilder som visade att ön har plats för en 3.000 meter lång start- och landningsbana.

Läs mer: Kina bygger landningsbana på omstridd ögrupp

I lördags landade Kina ett plan på ön. Enligt det kinesiska utrikesdepartementet var flygningen ett sätt att kontrollera att anläggningen klarar kraven för civil flygfart.

Händelsen ses inte med blida ögon av Vietnam, som också gör anspråk på området. Hanoi har lämnat över en protest till Kinas ambassad och kallar händelsen för en allvarlig överträdelse mot landets suveränitet.

Det tillbakavisas bestämt av Kina.

– Kina har obestridlig suveränitet över Nansha-öarna (ett annat namn för Spratlyöarna) och vattnet som omgärdar dem. Kina accepterar inte den ogrundade anklagelsen från den vietnamesiska sidan, säger Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet enligt BBC.

USA befarar att Kinas agerande har ökat spänningarna i området.

– Vi uppmanar alla som har anspråk att aktivt minska spänningarna från ensidiga handlingar som undergräver den regionala stabiliteten och ta steg mot att skapa utrymme för att meningsfulla diplomatiska lösningar ska uppstå, säger Pooja Jhunjhunwala, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.