Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ockupanter i Oregon greps

Foto: AP

En person sköts till döds när myndigheter i USA genomförde en insats mot en grupp extremister som ockuperat ett naturreservat i delstaten Oregon, enligt federala polisen FBI och delstatspolisen.

Foto: APOckupanternas ledare Ammon Bundy (bilden) hör till dem som greps vid insatsen vid väg 395 i östra Oregon. Hans bror Ryan Bundy greps samtidigt, liksom tre andra personer, uppger FBI för tv-kanalen NBC News. Ytterligare två greps i polisinsatser i närheten

Skottlossning utbröt när myndigheter stoppade bröderna Bundy och fyra andra personer i en trafikkontroll. Det är inte känt vem som sköt först, men den person som sköts till döds var misstänkt för brott, enligt FBI, som uppger att en av de gripna skadats lindrigt. Flera källor berättar för tidningen The Oregonian att den avlidne var ockupanternas talesman.

Läs mer: Milismän i Oregon hånas på sociala medier

En källa inom den milisgruppen Pacific Patriots Network, säger att FBI har informerat dem om att Bundy gripits och att två av dess medlemmar skjutits varav den ene dog. Gruppen har därefter bett sina sympatisörer att ta det lugnt.

Ockupationen av natureservatet Malheur National Wildlife Refuges huvudbyggnad inleddes den 2 januari. Ranchägaren Ammon Bundy, sedan tidigare känd för sitt myndighetstrots, har sagt att ockupanterna planerade att stanna där i flera år.

Efter hans gripande fortsätter andra att ockupera stationen, som nu är omringad av FBI. Protesten är ett tilltag som har historiska kopplingar till 1970-talets så kallade Sagebrush-uppror som motsätter sig att staten kontrollerar flera miljoner hektar mark framför allt i USA:s västra delar.

Den uppmärksammade ockupationen gjordes ursprungligen i protest mot att två ranchägare dömts för en mordbrand. De har suttit av straffen, men en federal appelationsdomare meddelade i oktober att påföljderna skulle ha varit fyra år längre. 

De myndighetsfientliga personernas intresse för rättsfallet har dock utvecklats till en ideologisk kamp mot såväl det politiska som det ekonomiska etablissemanget, och de säger sig vara beredda att både dö och döda för saken. Den mormonska milisen hävdar att allt sker enligt guds instruktioner

Under avsett komiska hashtaggar som #YallQaeda och#YeeHawd har en diskussion om vad terrorism är uppstått i USA. De som hävdar att Oregonmilisen i själva verket är terrorister definierar kortfattat begreppet som beväpnade människor som tar lagen i egna händer och hotar med att döda för att få som de vill.

Av allt att döma hade milisgruppens plan brister. Bland annat har de bett om att få strumpor, tilltugg, energidryck och filtar skickade till sig. Men, jämte hånet på sociala medier, har människor roat sig med att skicka helt andra saker till männen. Några har exempelvis köpt penisattrapper och över 200 liter glidmedel åt dem. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.