Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Offren för branden i Grenfell hedrades på årsdagen

11:49. För ett år sedan miste 72 personer sina liv i en brand i en skyskrapa i London. DN är på plats i norra Kensington, London, där offren hedras.

London. Norra Kensington har övergått i grönt på årsdagen av den fruktansvärda branden i Grenfell Tower. Sorg och ilska blandades med musik och skratt när invånarna samlades för att minnas de 72 som dog.

Gröna ballonger, gröna halsdukar, gröna hjärtan i olika storlekar. Och t-tröjor med tryckta budskap om ”sanning” och ”rättvisa”.

Men när tusentals människor samlas och solen lyser från en klarblå himmel blir det också mat, musik och många kramar. Några har inte sett varandra på väldigt länge.

Nadia Touzany.
Nadia Touzany. Foto: Mark Earthy

– Jag växte upp i det här området. Jag miste vänner i Grenfell som stod mig nära, berättar Nadia Touzani, som står med sina barn under en vägbro, som är samlingsplatsen just denna dag.

Hon har återvänt för att delta i A Silent Walk for Grenfell, en manifestation som genomförts varje månad sedan katastrofen i juni 2017.

– Jag är här för att stödja Grenfell, minnas dem som dog och se till att de aldrig glöms bort, säger Nadia Touzani.

Zohra Jolly bor i norra Kensington och framhåller att det finns en fin lokal gemenskap mellan invånarna.

– Jag har deltagit i manifestationen varje månad. Jag vill visa att vi är starka och att vi kräver rättvisa. Jag kommer inte att sluta förrän vi har fått vår rättvisa, säger Zohra Jolly.

Zohra Jolly.
Zohra Jolly. Foto: Mark Earthy

Hon vill framför allt att de ansvariga för branden ska ställas till svars och att bostäderna måste bli säkrare.

Marschen, A Silent Walk for Grenfell, har blivit ett sätt för invånarna att komma samman och samtidigt sätta press på de styrande.

Liknande manifestationer hålls på många håll i Storbritannien och även utomlands denna torsdagskväll.

Tidigare på torsdagen hölls en tyst minut i alla officiella byggnader. 

Drottning Elizabeth, som bar en dräkt i grönt, uppmärksammade minuten i samband med ett besök i Sussex. Engelska fotbollslandslaget gjorde det under en träning i Ryssland inför fotbolls-VM.

Foto: Mark Earthy

Under dagen har det också varit mässor i flera av kyrkorna i området. Symboliskt har 73 vita duvor släppts, 72 för varje omkommen och en för den eller dem som kanske fortfarande inte är identifierade efter branden.

Läs mer: Allt om branden i Grenfell Tower

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.