Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Offrens kroppar fulla av splitter

Stora svartbrända och förvridna metallflak, skruvar och spikar. Läkare plockar bort mängder av splitter ur Brysseloffrens kroppar. ”Även barn har sådana här skador, och det är svårast att se”, säger en läkare som blev vittne till blodbadet.

Bomberna i Bryssel innehöll en djävulsk laddning av spikar och skruvar och andra metallbitar.

De skadades kroppar har i många fall genomborrats av mängder av splitter i olika storlekar, vilket försvårat läkeprocessen. Även bitar av glas har hittats.

Bortplockat splitter visades på torsdagen upp för Belgiens kung Philippe och drottning Mathilde, som besökte de skadade på ett sjukhus i Leuven utanför Bryssel, skriver ABC News.

Läkarna höll fram burkar med skruvar och oidentifierbara, flera centimeter stora svartbrända och förvridna flak av metall.

Foto: Epa/TTFoto: Epa/TT

På en röntgenbild som militärsjukhuset i Neder-Over-Heembeek norr om Bryssel släppte i onsdags syns en kraftig bult som trängt in i bröstkorgen på en patient.

– Det här orsakar skador vi normalt inte ser på sjukhusen, sade den belgiska hälsoministern Maggie de Block.

En amerikansk läkare som var på Zaventemflygplatsen när bomberna detonerade, Laura Billiet, berättar för ABC att bland de personer hon försökte hjälpa fanns många med splitterskador under sina blodiga kläder.

Foto: Laurie Dieffembacq/AFPFoto: Laurie Dieffembacq/AFP

– Den första flygplatsanställda jag såg … allt hennes hår hade skalats av på ena sidan och hon hade splitter i ansiktet och blodstänk över skjortan, och hennes byxor var dränkta i blod. När jag klippte upp dem hade hon flera splittersår på benen, som blödde. Många hade sådana skador, även barn, och det var det svåraste att se.

Läs mer: Minister: Bomberna orsakade ovanliga skador

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.