Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/oforandrat-lage-for-boris-johnson-kvar-pa-sjukhus/

VÄRLDEN

Boris Johnson kvar på intensiven: ”läget stabilt”

47 sek. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas sedan hans tillstånd försämrats.

Storbritanniens premiärminister är fortsatt inlagd på en intensivvårdsavdelning på sjukhus i London. Under natten har hans tillstånd varit stabilt och regeringen säger nu att Boris Johnson inte har fått lunginflammation.

TT Text

Premiärministern lades in på sjukhus i söndags kväll, tio dagar efter att han konstaterats sjuk i covid-19, då han fortfarande hade feber och hosta.

Hans flytt till intensivvårdsavdelningen på måndagskvällen var enligt Downing Street en försiktighetsåtgärd, om han skulle behöva en respirator för att underlätta tillfrisknandet.

Under natten har Boris Johnsons tillstånd varit stabilt, säger en talesperson för regeringen på måndagseftermiddagen på en pressträff på Downing street nummer 10.

Tidigare har det inte kommit några tydliga besked om huruvida Boris Johnson har fått en lunginflammation. Men på måndagen svarade den talesperson för regeringen på den frågan.

”Så är inte fallet, nej”, säger talespersonen om saken, enligt The Guardian.

Premiärministen har inte behövt andningshjälp med respirator eller annan ventilator.  Regeringen kommer att gå ut med ett officiellt uttalande om hans tillstånd förändras.

Bild 1 av 2
Foto: Annegret Hilse/Sven Simon
Bild 2 av 2
Foto: Pippa Fowles/AFP

På måndagens presskonferens framkom att brittiska regeringen är skeptisk till det erbjudande som USA:s president Donald Trump nämnde under måndagskvällen, och som bestod i att Boris Johnson på något sätt skulle få medicinsk hjälp från amerikanska läkemedelsbolag.

”Vi är trygga med att premiärministern får den bästa möjliga vård från sjukvården. All behandling han får är en fråga för hans läkare”, säger regeringens talesperson om den saken.

Det senaste som hörts från Boris Johnson var när han på måndagen, innan han förflyttades till intensivvårdsavdelning, skrev ett meddelande på Twitter. Då skrev premiärministern att han var ”vid gott mod”.

Händelseutvecklingen visar att Boris Johnson är väldigt sjuk, säger Derek Hill, professor vid University College London. Han poängterar dock att det inte är ovanligt att behöva intensivvård vid den här typen av sjukdom.

Dominic Raab.
Foto: Tolga Akmen/AFP

Utrikesminister Dominic Raab har tillfälligt tagit över Boris Johnsons arbetsuppgifter. Han kommer att leda det dagliga mötet om coronaviruset med ministrar och rådgivare.

– Regeringens arbete kommer att fortsätta, lovar Raab.

Dominic Raab säger att premiärministern är ”i säkra händer” på St Thomas' Hospital, som ligger mitt emot parlamentet i centrala London.

– Regeringens fokus kommer att fortsätta vara att säkerställa att premiärministerns planer för att besegra coronaviruset fortsätter framåt, säger han.

Om även Dominic Raab skulle insjukna eller på annat sätt hamna i ett tillstånd att han inte kan utföra sitt arbete är det finansminister Rishi Sunak som står på tur att ta över premiärministerns uppgifter, säger regeringen på presskonferensen.

Regeringen förtydligar också att Dominic Raab inte har mandat att sparka eller anställa presoner i regeringen.

Samma dag som premiärministern testade positivt gjorde hälsominister Matt Hancock det samma. Han har sedan dess tillfrisknat och har återgått till att arbeta normalt i regeringen.

Också prins Charles bekräftades tidigare sjuk i covid-19. Även han har tillfrisknat.

Katrine Marçal: Alla väntar på någon form av besked om ”Boris”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt