Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 04:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ok-boomer-diskuteras-i-usas-hogsta-domstol-ar-begreppet-diskriminerande/

Världen

”Ok, boomer” diskuteras i USA:s högsta domstol – är begreppet diskriminerande?

Foto: Alex Milan Tracy

Är det åldersdiskriminering att säga ”Ok, boomer” till en underordnad på arbetet? Det var en av frågorna USA:s högsta domstol diskuterade under onsdagen i samband med ett åldersdiskrimineringsfall.

Frågan lyftes av USA:s chefsdomare John Roberts, som fyller 65 år inom kort, rapporterar New York Times.


”Om rekryteraren, som är yngre, säger ’Ok, Boomer’ till sökanden en gång. Det behöver inte ha spelat roll i den faktiska diskussionen. Är det åtalbart?” sa Roberts i samband med att han försökte reda ut om vad som krävs för att en äldre statligt anställd amerikan skulle kunna vinna en stämning under USA:s lagstiftning mot åldersdiskriminering.

Frågan kom upp i samband med ett så kallat ”oral argument” där man tillsammans med båda parterna i målet diskuterade ett fall där en statsanställd kvinna stämt sin arbetsgivare då hon ansåg att hon nekats möjligheter till vidareutbildning och befordran på grund av sin ålder. Mer specifikt rörde frågan huruvida åldersdiskriminering måste vara huvudanledningen till kvinnans situation, eller om det bara behövde vara en av flera anledningar.


USA:s högsta domstol gjorde det svårare för privatanställda att stämma för åldersdiskriminering år 2009, men lagen rörande offentligt anställda är vagare, varför frågan behövde utredas. Ett beslut i fallet väntas i juni i år.


Ärendet har väckt uppmärksamhet inte bara då det visar på den höga åldern hos domarna i USA:s högsta domstol, domarna är mellan 52 och 86 år, utan även för att onsdagens diskussion innebar den första gången frasen ”Ok, boomer” förekommit i USA:s högsta domstol, enligt New York Times.


”Ok, boomer” som begrepp blev under 2019 ett viralt fenomen som fick stor spridning på nätet. ”Boomer”, som är en förkortad version av ”baby boomers”, har sedan dess blivit ett populärt tillvägagångssätt att använda för att avfärda äldres åsikter, då man genom begreppet kan stämpla en person som äldre och med avsaknad av förståelse för ungdomens våndor. 

Störst uppmärksamhet fick begreppet den femte november 2019 i samband med att den nyzeeländska 25-åriga parlamentsledamoten Chloë Swarbrick avfärdade en äldre kollega som försökte avbryta hennes tal med ett kort ”Ok, boomer”.


Läs mer: ”Ok boomer” – resultatet av flera års internethån mot äldre