Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

”Ökad åtalsrisk” för Assange

Risken har ökat för Julian Assange att bli åtalad i USA efter den fällande spioneridomen mot Bradley Manning, hävdar Wikileaks-grundarens advokat Michael Ratner i Washington Post.

Assange skulle kunna ställas inför rätta som medskyldig, säger Ratner till tidningen.

Åklagarna i militärrättegången kallade Assange för en ”informationsanarkist”, som uppmuntrade Manning till att läcka hundratusentals hemligstämplade militära dokument och diplomatpapper.

Wikileaks källa Manning frikändes från anklagelsen om högförräderi men befanns skyldig till nästan alla andra åtalspunkter, däribland spioneri. Han riskerar många års fängelse.

Julian Assange kallar soldaten Manning för hjälte.

Assange anser att den fällande domen skapar ett ”farligt prejudikat”:

– Att föra ut sann information till allmänheten får aldrig betraktas som spioneri.

Domen kan sätta ribban men det är oklart huruvida den blir ett hot mot framtida avslöjare.

– Att läcka hemliga dokument om sin regering är spioneri – men är inte detsamma som att hjälpa fienden, slog domaren Denise Lind fast när hon läste upp domen mot Manning i militärdomstolen vid Fort Meade i Maryland på tisdagen.

Därmed avvek hon från Washingtonregeringens officiella linje att skapa ett prejudikat på området, något som enligt pressfrihetsexperter kunde ha fått allvarliga konsekvenser för undersökande journalistik.

Dag Blanck, föreståndare för svenska institutet för nordamerikastudier vid Uppsala universitet, säger att Mannings dom är ett viktigt utslag.

– Det är intressant att han inte fälldes för det allvarligaste brottet, att ha hjälpt fienden. Det hade fått allvarliga konsekvenser för vad undersökande journalister kan göra.

Det öppnar en dörr för att den här typen av läckage kan fortsätta, säger Blanck.

Blanck anser att militärdomstolen visat sin självständighet mot Obamaregeringen och dess hårdföra politik mot läckor.

– Det är lite oväntat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.